Descoperire neașteptată în Maroc: ”A fost primul asemenea cartier”

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Chellah, Marco / FOTO: Wikipedia
Chellah, Marco / FOTO: Wikipedia

Arheologii marocani au anunțat că au descoperit „primul” district portuar antic din Maroc, o extindere a sitului Chellah (sau Sala) din Rabat, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Pe malul stâng al râului Bouregreg, săpăturile efectuate de o echipă de la Institutul Național de Arheologie și Științe al Patrimoniului (INSAP) au scos la iveală un spațiu pavat cu calcar albastru, înconjurat de diferite construcții, dar și un altar de tămâiere folosit în riturile religioase.

„Este o descoperire importantă în măsura în care este pentru prima dată când găsim ruine ce atestă prezența unui district portuar antic în Maroc”, a explicat arheologul Abdelaziz El Khayari.

Acest district portuar ar putea „data din secolul I sau al II-lea î.Hr., din epoca romană”, spune Khayari, care a condus acest proiect lansat în aprilie 2023.

"Vom continua cercetările și săpăturile pentru a stabili destinația acestor clădiri și datarea lor. Dar și pentru a găsi alte vestigii care ne-ar putea conduce către portul Sala", adaugă expertul.

La mică distanță de cartierul portului, arheologii au făcut și alte descoperiri legate de orașul antic.

În primul rând, băile publice „construite, probabil, la începutul la începutul secolului al II-lea d.Hr., dacă nu chiar mai devreme” și care „acopera deja o suprafață de aproximativ 2.000 metri pătrați. Acest lucru ne duce cu gândul la faptul că aici a existat unul dintre cele mai mari stabilimente termale din Marocul antic” , potrivit unei prezentări a Ministerului Culturii.

Dar și o nouă necropolă care datează din secolul al II-lea d.Hr. Este „un columbarium cu cinci nișe care adăposteau urne funerare”, a explicat Khayari.O secțiune din zidul orașului antic, precum și o statuie feminină fără cap au fost, de asemenea, dezgropate.

Marocul are mai multe situri antice, cele mai cunoscute fiind ruinele lui Chellah din Rabat și cele din Volubilis, lângă Meknes (centrul țării).

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience