Descoperire incredibilă în interiorul piramidei faraonului Sahure

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Piramida Sahura
Piramida Sahura

Înfruntând toate pericolele, o misiune germano-egipteană a reușit să pătrundă în interiorul piramidei prăbușite a faraonului Sahure, pe locul necropolei Abusir. Arheologii nu au regretat decizia lor. 

De regulă, când vorbim de Egipt ne gândim la piramidele din Giza, dar există și alte piramide care atrag mai puțină atenție deși ascund încă multe mistere. Cea ridicată acum 4.400 de ani la Abousir, la nord de Saqqara, de către Sahourê, al doilea rege al dinastiei a V-a, a fost explorată timp de patru ani de o misiune germano-egipteană care avansează cu pași ușori într-un haos de pietre uriașe. 

Este nevoie de curaj să te aventurezi în interiorul acestui mormânt străvechi, dar după s-au exprimat reprezentanții Universității din Würzburg (Germania), jocul a meritat efortul, deoarece, în această vară, cercetătorii au deschis pasajul către o serie de încăperi despre care nu s-a știut nimic. Astfel, ei au putut descoperi un număr record de opt încăperi destinate depozitării ofrandelor de înmormântare. Planul piramidei se dezvăluie piesă cu piesă, cu speranța că încă mai poate fi găsit sarcofagul regelui decedat.

Dacă piramida Sahourê arată ca o grămadă alandala de pietre, este pentru că este foarte deteriorată, atât din exterior, cât și din interior, a explicat pentru Sciences et Avenir egiptologul Universității din Würzburg Mohamed Ismail Khaled, șeful săpăturilor arheologice. „De-a lungul timpului, pietrele de acoperire au fost smulse și folosite în alte activități de construcție. Interiorul a fost deteriorat de căutătorii de comori din secolul al XIII-lea d.Hr, care credeam că piramida ascunde comori neprețuite, așa că au distrus zidurile de susținere din inima piramidei, făcând-o să se prăbușească din interior.”

Săpăturile arheologice încep în secolul al XIX-lea

Primul arheolog care a dorit să afle adevărul, asumându-și toate riscurile, a fost britanicul John Perring (1813-1869), care, în 1836, a reușit să elibereze intrarea și calea de acces în interior. În partea de jos a peretelui orientat spre est al a ceea ce el crede că a fost o camera funerară, el a observat urmele a ceea ce ar putea fi un coridor, dar nu a putut merg mai departe. Succesorul său, germanul Ludwig Borchardt (1863-1938), a exclus această posibilitate, astfel că acest coridor a fost dat uitării. Însă echipa germano-egipteană, care a reluat săpăturile în 2019 a găsit pasajul, confirmând estimările lui Perring. Un coridor care duce spre opt încăperi, un fel de magazii și care, deși serios avariate încă mai păstrează bucăți din pereții originali și părți din podea.

Sahure, care a trăit la începutul secolului al 25-lea î.Hr., a fost primul faraon al Vechiului Regat care a ales Abusir ca noua sa necropolă. Inițial, piramida sa măsura aproape 50 de metri înălțime și 79 de metri pe fiecare latură. A fost precedată de două temple legate între ele printr-un coridor lung de 200 de metri, înconjurat de ziduri groase și acoperit cu un acoperiș care nu lăsa să treacă decât o rază subțire de lumină. Ceea ce a mai rămas din această structură impresionantă a fost dezgropat în timpul campaniilor anterioare. Mai rămâne drumul ascendent care leagă templul situat mai jos, pe marginea lacului Abusir, și templul înalt situat în fața piramidei, precum și blocuri de calcar înalte de câțiva metri decorate cu hieroglife și reliefurile extrem de importante, deoarece ele îl reprezintă pe regele Sahourê însuși. 

La încăperile nou descoperite se poate ajunge printr-un coridor situat mai jos, care se deschide în ceea ce se crede că a fost o simplă anticamera de 14,9 metri pătrați. Dar ceea ce i-a impresionat pe oamenii de știință a fost numărul foarte mare de încăperi de depozitare găsite, ceea ce nu se regăsește în alte piramide. „Pentru a cunoaște suprafața totală a substructurii piramidei, va trebui să așteptăm până la finalizarea lucrărilor din interiorul camerei funerare!”, au explicat arheologii, precizând că măsurătorile se efectuează cu ajutorul unui  scaner portabil 3D LiDAR.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel