Descoperire arheologică incredibilă făcută la est de Paris

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Zeci de ani de cercetări
Zeci de ani de cercetări

După 150 de ani de cercetări, în regiunea Marne a fost descoperit un sit arheologic "fără egal" în Europa, care datează de cel puțin 3.000 de ani înainte de Hristos. El ar putea descifra câteva mistere incredibile privind societățile neoliticului târziu, despre care se știu foarte puține lucruri în Franța.

În inima Marais de Saint-Gond, în departamentul Marne, la est de Paris și la sud de Reims, arheologii de la Inrap și CNRS au adus la lumină un nou capitol din istoria recentă a neoliticului. Au fost descoperite ruinele unui sat datând din perioada 3.500-3.000 î.Hr., unde trăiau agricultori, crescători de animale și vânători. Acest lucru oferă o multitudine de informații despre organizarea economică și culturală a acestei perioade, despre care se cunosc foarte puține lucruri în Franța.

Acest sit este cu atât mai excepțional cu cât se află în apropierea unor locuri în care, în ultimii 150 de ani, au fost deja scoase la iveală unelte, mine, câmpuri cultivate și construcții funerare subterane datând din această perioadă, de acum aproximativ 5.000 de ani. Potrivit responsabililor săpăturilor, intervievați de France Culture, acest ansamblu este "fără egal" în Europa. Cercetătorii cunoșteau deja tradițiile mortuare ale acestor populații, iar acum vor putea afla mai multe despre cele practicate în timpul vieții lor: "Acest sat conține bazele societății noastre moderne", ne asigură ei.

Tot felul de obiecte, inclusiv prețioase 

Incinta preistorică descoperită, structurată în întregime și îngrădită, se întinde pe o suprafață de aproximativ un hectar. A fost construită deasupra unei pânze freatice, ceea ce înseamnă că, în urmă cu cinci milenii, locuitorii știau deja să sape puțuri de câțiva metri adâncime pentru a se aproviziona cu apă. În interior, se găsesc ruinele unei clădiri care nu a fost încă dezvăluită în totalitate. Dar arheologii au găsit deja un număr mare de obiecte: ceramică, silex cioplit, pietre de moară pentru măcinarea grâului, unelte din os și coarne de cerb, vase de bucătărie... dar și o bijuterie rară, cum ar fi un buton mic, care ar fi putut fi cusut pe o haină, realizat din nuca unei midii de apă dulce din mlaștini. Această populație pare să fi folosit, de asemenea, ocru importat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel