Descalificarea lui Joost Klein la Eurovision 2024, motiv de analiză pentru radiodifuzorul olandez. ”Europapa”, posibil ultima participare

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Radiodifuzorul olandez se gândește dacă mai participă la Eurovision, după ce reprezentantul Țărilor de Jos a fost descalificat.

Avrotros, radiodifuzorul olandez, a declarat că este ”în curs de analizare” o viitoare participare a sa la concursul muzical Eurovision, după ce Joost Klein, reprezentantul Țărilor de Jos, a fost descalificat la actuala ediție a concursului, desfășurat în Suedia și câștigat de elvețianul Nemo cu melodia The Code, transmite agenția DPA, scrie Agerpres.

Organizatorii Eurovision investighează concursul muzical și au numit un expert independent care să analizeze evenimentele de la Malmo, care au fost învăluite în controverse, înaintea ediției din 2025 din Elveția.

Cântărețul olandez Klein a fost împiedicat să participe în finală cu melodia ”Europapa” de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union - EBU) din cauza unui ”incident” în timpul căruia ar fi adresat amenințări verbale unei angajate din cadrul producției Eurovision.

”Concursul muzical Eurovision a fost creat pentru a conecta țări și popoare prin intermediul muzicii și pentru a încuraja fraternitatea reciprocă. Acesta ar trebui să fie punctul de pornire pentru organizatori și toate țările participante”, a transmis Avrotros într-un comunicat.

”Până când Avrotros va fi sigur că vor fi făcute ajustări structurale astfel încât artiștii și mesajul lor muzical să revină în centru, ne vom menține participarea la concursul muzical în curs de analizare”, a precizat radiodifuzorul olandez.

Avrotros a declarat că este ”încă (de părere) că descalificarea” lui Klein ”a fost inutilă și disproporționată” după ce poliția suedeză a deschis o anchetă în cazul acestui incident.

Poliția locală a declarat anterior că va adresa autorităților locale pentru aducerea cazului în instanță.

Avrotros, în colaborare cu EBU, pentru o ”investigație mai amplă”

Avrotros a declarat că va ”coopera” cu EBU, adăugând că ”este necesară o investigație mai amplă, mai aprofundată și cu adevărat independentă, pentru a rezolva problemele structurale”.

Radiodifuzorul a precizat că nu se referă exclusiv la evenimentele de la Malmo și la EBU, ci și la rolul mai extins al conducerii, la reguli și proceduri și la procesul de apel în ”cazul unor plângeri”.

Radiodifuzorul a adăugat că există o ”presiune crescută asupra artiștilor și a delegațiilor în perioada premergătoare și în timpul concursului muzical”, fapt ce ”ar trebui să facă obiectul unei anchete efectuate de un organism de cercetare, recunoscut și independent”.

Radiodifuzorul național al Israelului, Kan, a afirmat că delegația sa s-a confruntat cu ”o manifestare de ură fără precedent” din partea altor țări și participanți, pe parcursul concursului la care cântăreața israeliană Eden Golan a concurat la scurt timp după înrăutățirea situației umanitare din Gaza.

De asemenea, Kan a fost criticat de concurenți, inclusiv de artista irlandeză Bambie Thug, care și-a exprimat în mod deschis opiniile pro-palestiniene, și a susținut că radiodifuzorul israelian a încălcat o regulă și a incitat la ”violență” împotriva Palestinei.

Bambie Thug a criticat, de asemenea, modul în care EBU a tratat plângerile sale.

EBU a declarat anterior într-un comunicat că ”încearcă să își îmbunătățească în mod continuu serviciile și evenimentele”, precizând că a ”solicitat unui expert independent să analizeze ESC 2024 de la Malmo pentru a împărtăși informații și învățăminte cu conducerea EBU pentru a susține îmbunătățirea continuă a acestui eveniment internațional”. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel