Deputații votează majorări pentru bugetari. Adrian Negrescu: Aroganțe bugetare. 90% din veniturile fiscale ale statului se duc pentru cheltuieli sociale

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Adrian Negrescu, reacţie după legea votată în Camera Deputaților
Adrian Negrescu, reacţie după legea votată în Camera Deputaților

Camera Deputaților a decis creșterea salariilor pentru anumite categorii de bugetari.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege prin care vor crește salariile de bază ale mai multor categorii de bugetari de la Ministerul Sănătății, Ministerul Culturii, Ministerul Transporturilor, dar și din alte instituții.

Într-o intervenție avută la România TV, analistul economic Adrian Negrescu arată că România deține un record european: cei mai mulți bugetari, raportat la populație.

Expertul nu are vreo explicație privind motivul majorării salariilor din sectorul public, care au ajuns deja să însemne 10% din PIB-ul României.

Aproximativ 90% din veniturile fiscale ale statului se duc spre zona de cheltuieli sociale. Suntem cu un deficit în creștere, suntem la 16,3 miliarde după primele 4 luni. Nu avem bani ca să facem, ca să zic așa, aroganțe bugetare. Să nu uităm un lucru: noi avem cei mai mulți bugetari din Uniunea Europeană, raportat la numărul populației, iar cheltuielile (cu salariile n.r.) lor au ajuns să reprezinte 10% din PIB. Sunt duble față de acum 7 ani. Există performanță care să justifice acest lucru?”, se întreabă analistul economic, care atrage atenția și asupra faptului că va fi nevoie, probabil, ca România să se împrumute pentru a putea onora aceste majorări salariale din sectorul public.

Cine va fi vizat de măriri

  • Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătății;

  • Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

  • Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”

  • Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

  • Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”

  • Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel