De unde provine expresia ”carne de tun”

Autorul articolului: Cristian Cîșleanu |
Data publicării:
| Categorie: Social
Care este semnificația expresiei ”carne de tun”: Pexels
Care este semnificația expresiei ”carne de tun”: Pexels

Află care este explicația expresiei ”carne de tun”.

Expresia are legătură cu decizii luate de comandanţi şi oameni politici, în timpul războaielor, prin trimiterea la moarte sigură a militarilor.

Expresia , folosită în text, se referă la masa mare de militari care au fost trimişi pe front cu scopul de a fi sacrificaţi, istoria consemnând nenumărate episoade în care soldaţii au fost supuşi măcelului, prin decizii mai mult sau mai puţin controversate.

Primul care a folosit expresia carne de tun a fost în urmă cu mai bine de două secole omul politic şi scriitorul François-René de Chateaubriand. Pe 30 martie 1814 acesta a scris un pamflet împotriva lui Napoleon, în care făcea vorbire despre bunul plac după care se făceau recrutările sub regimul liderului francez. “S-a ajuns la un asemenea grad de dispreţ pentru viaţa oamenilor, încât recruţii erau numiţi materie primă şi carne de tun”, scria vicontele Chateaubriand.

Cercetători din domeniu literar spun că o expresie asemănătoare poate fi atribuită marelui dramaturg William Shakespeare, care în preajma anilor 1600 scria o piesă istorică avându-l ca personaj principal pe Henric al IV-lea.

“Într-o formă destul de apropiată, expresia a fost folosită pentru prima oară de către Shakespeare, în partea întâi din Henric al IV-lea. . Acesta pune în gura lui Falstaff următorul răspuns, când e întrebat de Henric: <>. << Hrană pentru praf de puşcă>>”, scrie I. Berg, autorul dicţionarului de cuvinte, expresii şi citate celebre.

Expresia a fost împrumutată mult mai târziu şi de marele scriitor rus Maxim Gorki, într-o prefaţă scrisă pentru cartea unei autoare, vorbind de femei şi de felul cum erau privite altădată. Acesta scrie: “au trăit ca animalele şi ca prăsilă pentru carne de tun de furnizat cazărmilor, oastei, spre a apăra pe moşieri, fabricanţi”.

Pe măsură ce cursa înarmărilor a luat avânt, expresia a fost reactualizată cu armele moderne, cunoscutul scriitor francez Romain Rolland vorbind într-o lucrare de a sa despre <>. “Guvernământul Republicii îi reclamase cei doi fii, pentru a hrăni cu carnea lor mitralierele duşmanilor”, conform Adevărul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel