De unde a luat Barca banii pentru atâtea întăriri. ”Dacă vinde tot, nu va fi bine”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Sport

„Timpul va spune dacă Laporta a făcut mișcarea corectă. Până acum nimeni nu a făcut-o”.

Situația financiară de la FC Barcelona, ​​este un subiect interesant pentru mulți economiști, dar nu numai pentru ei.

În această vară, multe nume cunoscute și scumpe precum Robert Lewandowski, Rafinha, Franck Kessie, Andreas Christensen, Jules Kounde au ajuns pe Camp Nou, iar lucrurile s-ar putea să nu se oprească aici. Pe listă ar fi Cesar Azpilicueta, Marcos Alonso sau Bernardo Silva, pentru care ar trebui să le plătească celor de la Manchester City cel puțin 80 de milioane de euro și să-i ofere jucătorului un contract bogat.

Cum va echilibra clubul catalan imaginea financiară fără să vândă vreun jucător?

L-au păstrat pe francezul Dembele, care a obținut un contract și mai bănos, iar lista de cheltuieli este din ce în ce mai mare. Vor trebui să respecte regulile financiare ale UEFA, dar și ale La Liga, care ține mereu cu ochii pe toate activitățile de piață ale cluburilor vara și iarna. 

Unul dintre cei mai eminenți experți în imaginea financiară a Barcelonei este economistul Ivan Cabeza. Într-un interviu pentru ziarul catalan Sport, el a spus că este convins că Barcelona va rezolva totul până pe 31 august, când se încheie perioada de transfer din această vară. Toți jucătorii aduși vor fi înregistrați.

 - Barcelona este încă într-o situație normală. Încă nu sunt dependenți de fiecare euro cheltuit. Clubul a vândut anumite valori mobiliare pe piață și a primit destui bani pentru ele. De asemenea, 25% din drepturile TV la meciurile din La Liga pentru următorii 25 de ani au fost vândute fondului american de investiții Sixth Street în schimbul a 519 milioane de euro. Astfel,153 de milioane de euro au fost cheltuiți pentru compensații pentru întăriri, fără bonusuri. 

- Capitalul Barca în domeniul contabil a crescut acum la 667 de milioane de euro. Diferența se datorează faptului că au returnat o parte din împrumut băncii americane Goldman Sachs. Astfel, clubul și-a îmbunătățit imaginea financiară. La finalul sezonului 20/21, erau pe roșu cu 451 de milioane de euro. Nu este cazul acum. Sincer, n-aș fi surprins dacă ar pune deja pe piață toți banii pe care i-au obținut. Toate acestea le permit să aducă întăriri la care nici măcar nu puteau visa până acum câteva luni.

De asemenea, Barcelona a  anunțat că 49% din Barca Studios, compania de producție audiovizuală a clubului, va fi vândută.

Totuși, se pare că nu toți actualii jucători vor fi păstrați. Se preconizează vânzarea altor jucători destul de scumpi, precum Frenkie De Jong sau Memphis Depay.

-  Dar timpul va spune dacă Joan Laporta și compania au făcut un lucru bun pe termen lung. Nu putem ști asta încă, arată analistul.

Următoarea perioadă este crucială.

- Trebuie să-i pese mai mult de brand, de nume și de reputația clubului într-un sens mai larg, pentru că asta a dat atât de multă valoare achizițiilor ei de pe piață. Barca va trebui, în cele din urmă, să devină un club care se autosusține, cu mai multe venituri decât cheltuieli la sfârșitul anului. Dacă vinde toate ziarele, drepturile TV și firmele aferente, și pierde din valoare, nu va fi bine. - conchide Cabeza.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel