De la nuanțe la alb pur: Istoria rochiei de mireasă

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
De la nuanțe la alb pur: Istoria rochiei de mireasă/Freepik
De la nuanțe la alb pur: Istoria rochiei de mireasă/Freepik

Conform ceea ce observăm în filmele americane, tradiția miresei de a purta în ziua nunții ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva albastru este menită să aducă noroc în căsnicie. Această obicei provine din epoca victoriană și se menține în continuare.

La fel de bine, mireasa aruncă buchetul, taie tortul împreună cu alesul ei, iar soțul poartă soția pe brațe atunci când trece pragul casei, după ceremonie. Însă mireasa a purtat dintotdeuna rochie albă la altar? Nici vorbă!

De cele mai multe ori, cea care va fi mireasă alege o rochie albă sau în variantele posibile ale albului modern. Culoarea simbolizează inocența, puritatea și perfecțiunea. Însă această modă, cu rochia albă de mireasă, n-a existat decât începând cu secolul al XIX-lea.

Istoria nunților

Nunta în sine include o ceremonie care datează de secole întregi. Thread Curv ne informează că nunțile se țin încă din Era Bronzului și cea a Fierului. Ceremonia tradițională, însă, cea pe care o știm noi acum, a început să prindă contur în Grecia și Roma antică. În acea vreme, uniunile între doi oameni se făceau din considerente practice, pentru a aduce pe lume copii legitimi, nu din dragoste.  

Ceremonia nupțială a devenit oficială în anii 1070, în Europa, unde au început să prindă contur legi matrimoniale și un preot binecuvânta mirii. În timp, oamenii au început să se căsătorească și din iubire.

Primele rochii de mireasă

Miresele alegeau, din garderoba proprie, cea mai bună rochie pe care o aveau și cu ea se prezentau la nuntă. Nu conta culoarea, ci doar să fie cât mai fățoasă. Se fereau, însă, de alb, pe care-l considerau culoarea doliului.

Importantă era cantitatea de material folosită la crearea rochiei de mireasă. Dacă aveai mult material folosit însemna că îți dădea mâna să-l cumperi și erai destul de înstărită. Cu cât mânecile erau mai voluminoase și trena, mai lungă, cu atât era mai evident statutul tău social superior.  

Regina Victoria n-a fost prima femeie care a purtat o rochie albă de mireasă, dar de la ea a început tradiția. The Conversation susține că fostul monarh, în loc să-și poarte ținuta de la încoronare la nuntă, a ales să se prezinte în ziua cea mare într-o rochie albă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel