De la comunism la diversitate cinematografică | 35 de ani de la Revoluție, marcați la Festivalul Filmului European

Autorul articolului: Andreea Deaconescu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

A 28-a ediție a Festivalului Filmului European (FFE) a debutat joi seară la București, cu o ceremonie de deschidere la Sala Luceafărul. Festivalul va avea loc în perioada 9-15 mai în Capitală, urmând a fi prezentat și în alte orașe din țară, precum Botoșani, Târgu Mureș, Sibiu, Chitila, Curtea de Argeș, Brașov și Chișinău.

Libertatea și diversitatea Europei, în centrul atenției

Mara Roman, șefa interimară a Reprezentanței Comisiei Europene în România, a subliniat importanța festivalului ca o platformă de celebrare a culturii și valorilor europene: „Este important să privim în trecut, să vedem drumul pe care l-am realizat împreună, România şi Europa, şi să apreciem o dată în plus importanţa libertăţii. Prin organizarea unui veritabil turneu, festivalul îşi îndeplineşte cu prisosinţă rolul de a aduce oamenii împreună, de a celebra împreună Europa şi unitatea noastră în diversitate”.

Un program bogat și variat

FFE propune un program generos, cuprinzând 39 de lungmetraje de ficțiune, documentare și animații, precum și 2 calupuri de scurtmetraje britanice și croate. Dintre acestea, 34 de filme sunt prezentate în premieră națională.

"Lecțiile Blagăi", filmul de deschidere

Festivalul a debutat cu proiecția filmului "Lecțiile Blagăi" (coproducție bulgaro-germană, 2023), în regia lui Stephan Komandarev. Filmul, premiat cu Crystal Globe pentru cel mai bun film, Cea mai bună actriță și Premiul Juriului Ecumenic la Karlovy Vary International Film Festival, a fost apreciat de publicul prezent la Sala Luceafărul.

Cătălin Olaru: "Du-te la cinema!"

Cătălin Olaru, director artistic al FFE, a invitat publicul să profite de această ocazie unică de a descoperi diversitatea cinematografiei europene: „Iubim cinematograful şi sigur acesta este motivul pentru care sunt în faţa dumneavoastră”, a mărturisit Cătălin Olaru, director artistic al FFE, înainte de prima proiecţie. „Dacă vorbim despre Europea şi de Uniunea Europeană ca despre un spaţiu al dialogului, cred că filmele pe care le-am selecţionat au foarte multe să ne spună, vorbesc despre multe teme şi mai toate sunt importante, vorbim de o bogăţie a limbajului cinematografic destul de mare. Închei cu: Du-te la cinema!”. 

Mai multe informații despre festival

Site web și progreamul complet: https://www.ffe.ro/;
Bilete: Biletele pentru filmele proiectate la Cinema Union, Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pot fi achiziționate de la casele de bilete ale acestora sau online, de pe platforma Eventbook. Biletele pentru Sala Luceafărul pot fi achiziționate de la casa de bilete și online, de pe www.bilet.ro. În celelalte orașe, accesul la proiecții este gratuit.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel