De la Cernobîl până în Mariupol, Rusia a făcut prăpăd. ”Vom asista la o scădere a speranței de viață”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Luptele de pe teritoriul Ucrainei riscă să provoace daune ecosistemului întregii Europe de Est.

Instituția ucraineană care se ocupă de protecția mediului avertizează cu privire la consecințele bombardamentelor intensive efectuate de Federația Rusă asupra mediului.

Pe lângă orașele distruse și viețile curmate, bombardarea necruțătoare a agresorului provoacă pagube grave asupra mediului înconjurător: exploziile, incendiile, bombardamentele, distrugerea instalațiilor industriale duc la poluarea pământului și a apelor.

Inspectoratul de Stat pentru Mediu, care colaborează cu peste 70 de oameni de știință din întreaga lume, susține că a investigat deja aproximativ 300 de cazuri de poluare cauzată de război și a estimat daune de peste 200 de miliarde UAH (aprox. 6,7 miliarde de dolari) doar pentru câteva dintre acestea.

Suma totală va fi stabilită de instanțele internaționale, susțin reprezentanții instituției de mediu, ca parte a procesului Ucrainei împotriva Rusiei pentru reparații militare.

Incendiile de pădure și cele ale rafinăriilor

Oleksiy Obrizan, șeful Grupului de Lucru al Experților Internaționali, a explicat pentru publicația NV care sunt problemele de mediu cu care se confruntă Ucraina acum.

”În primul rând sunt incendii în câmpuri, păduri și ecosisteme unice. Acest lucru este însoțit de emisii de produse de ardere în atmosferă, care, de exemplu, în zona Cernobîl sunt destul de dăunătoare. 

Pe locul al doilea sunt arderile depozitelor de petrol, a instalațiilor comerciale și industriale. Acestea  provoacă daune catastrofale sănătății umane din cauza arderii unor substanțe sintetice toxice - materiale plastice, vopsele, solvenți”, spune expertul.

”După încheierea ostilităților, vom asista la o scădere totală a speranței de viață”

Oleksiy Obrizan este de părere că în anii următori va crește numărul persoanelor cu probleme de sănătate, iar speranța de viață în rândul ucrainenilor va scădea.

Acesta spune că se vor înmulți bolile respiratorii și cele cardiovasculare din cauza calității scăzute a aerului.

”Aceasta este o tendință globală. De exemplu, în Irak (după războiul din 1990-1991), vârsta medie a pacienților obișnuiți ai sănătății a scăzut semnificativ în comparație cu nivelurile de dinainte de război. Prin urmare, în Ucraina, cel mai probabil, costul medicamentelor va crește semnificativ, mai ales în ceea ce privește bolile respiratorii și bolile cardiovasculare”.

Apa potabilă 

Expertul arată că distrugerile provocate barajelor și stațiilor de epurarea a apei au lăsat comunitățile fără surse stabile de apă potabilă.

”Cele mai mari pagube sunt cauzate de distrugerea instalațiilor de epurare, a barajelor și dezafectării structurilor implicate în alimentarea cu apă și tratarea apelor uzate. Apa ajunge acum în rezervoare fără a fi tratate”.

Un caz extrem este cel al locuitorilor din  Mariupol, care sunt nevoiți să colecteze apă tehnică și să o consume în loc de apă potabilă. Petro Andriușcenko, consilierul primarului din Mariupol, citat de LB, spune că ”Nu este apă la robinete. Cetățenii sunt nevoiți să adune apă pentru consum din puțurile de comunicații și să folosească apa tehnică pentru băut și (preparat n.r.) mâncarea".

”De asemenea, am primit informații despre rezervoarele deteriorate cu deșeuri chimice din Azovstal, care pot ajunge acum în apele Mării Azov”, mai arată Oleksiy Obrizan.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel