De ce vrea Marina Abramović 7 minute de liniște de la 200000 de oameni

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Marina Abramović, faimoasa artistă conceptuală sârbă, va urca pe scena Pyramid la Glastonbury pentru șapte minute de tăcere în această seară. Cunoscuta pentru lucrările sale provocatoare, Abramović speră să aducă un moment de reflecție și unitate la un festival renumit pentru agitația și energia sa.

Un moment de introspecție colectivă

La ora 17:55 GMT, chiar înainte de recitalul PJ Harvey, artista în vârstă de 77 de ani va încerca să impună tăcerea într-o mulțime de până la 200.000 de oameni. Abramović numește această lucrare „Șapte minute de tăcere colectivă” și o consideră mai mult o intervenție publică decât o performanță, sperând să ofere participanților la festival o oportunitate unică de introspecție și unitate, scrie euronews.com.

Tema festivalului și mesajul artistului

„La un festival ca Glastonbury, unde sunetul și energia sunt într-o schimbare constantă, aceste șapte minute de tăcere colectivă oferă o oportunitate unică de unitate și introspecție. Este vorba despre a fi prezenți împreună, experimentând puterea tăcerii ca un tot unitar,” spune Abramović. Tema festivalului Glastonbury din 2024 este Pace, iar Abramović dorește ca această intervenție să reflecte starea actuală a lumii și să încurajeze participanții să se gândească la propria lor contribuție la schimbare.

Provocarea tăcerii într-o mare de zgomot

Abramović recunoaște riscurile implicate, fiind conștientă că este posibil să nu reușească să capteze atenția publicului. „Este un risc mare, de aceea sunt terifiată. Aș putea eșua complet sau oamenii ar putea pur și simplu să stea liniștiți. Nu știu, dar vreau să îmi asum riscul. Eșecul este, de asemenea, important, înveți din eșec la fel de mult ca din succes,” a spus ea.

Susținerea organizatorilor festivalului

Emily Eavis, organizatoarea festivalului, își exprimă încrederea în acest moment unic: „Suntem onorați să avem pe Marina Abramović aducând o experiență atât de semnificativă și profundă la Glastonbury. Lucrările ei au împins întotdeauna limitele și au inspirat reflecții adânci, și credem că acest moment de tăcere colectivă va fi o adăugire memorabilă și impactantă la festival.”

Festivalul Glastonbury se desfășoară între 26 iunie și 1 iulie 2024.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel