De ce ți se încrețește pielea când stai în apă. Ce boli poți avea

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
apa - FOTO: Freepik
apa - FOTO: Freepik

De ce se încretește pielea de la apă mai ales după ce ați terminat o baie lungă și relaxantă sau o baie răcoritoare în piscină.

 Probabil observați că palmele mâinilor și tălpile picioarelor s-au încrețit. Deși ridurile ar trebui să dispară, s-ar putea să vă întrebați de ce pielea reacționează astfel după timpul petrecut în apă.

Stratul exterior al pielii, epiderma, este responsabilă pentru această reacție ridată, care apare de obicei după ce ați petrecut aproximativ o jumătate de oră în apă. Epiderma conține keratina proteică, care întărește pielea și ajută la menținerea umidității. Celulele moarte de keratină alcătuiesc stratul de suprafață propriu al epidermei cunoscut sub numele de stratul cornos.

Aceste celule moarte de keratină din stratul cornos absorb apa cu ușurință și încep să se umfle după perioade lungi de timp petrecute în apă. Pe măsură ce stratul de celule moarte se extinde, acesta începe să ocupe mai multă suprafață, dar este încă conectat la celulele vii de dedesubt, arată Scientific American.

Sistemul nervos, responsabil de încrețirea pielii

Cercetătorii arată că efectul nu apare atunci când există leziuni ale nervilor în degete. Acest lucru indică faptul că schimbarea este o reacție involuntară a sistemului nervos autonom al organismului - sistemul care controlează, de asemenea, respirația, ritmul cardiac și transpirația. De fapt, încrețirea distinctivă este cauzată de vasele de sânge care se îngustează sub piele.

În 2011, Mark Changizi, neurobiolog evoluționist la 2AI Labs din Boise, Idaho, și colegii săi, au sugerat că ridarea, fiind un proces activ, trebuie să aibă o funcție evolutivă. Echipa a arătat, de asemenea, că modelul de ridare părea să fie optimizat pentru a oferi o rețea de drenaj care a îmbunătățit aderența. Dar până acum, nu a existat nici o dovadă că degetele ridate au oferit, de fapt, un avantaj.

În cel mai recent studiu, participanții au luat obiecte umede sau uscate, cu mâinile normale sau cu degetele încrețite după înmuiere în apă caldă timp de 30 de minute. Subiecții au fost mai rapizi la ridicarea marmurei umede cu degete încrețite decât cei cu degetele uscate, dar ridurile nu au făcut nicio diferență pentru mutarea obiectelor uscate. Rezultatele sunt publicate în Biology Letters.

"Am arătat că degetele încrețite oferă o aderență mai bună în condiții de umiditate - ar putea funcționa ca benzile de rulare pe anvelopele mașinii dvs., ceea ce permite ca mai mult din anvelopă să fie în contact cu drumul și vă oferă o aderență mai bună", spune Tom Smulders, biolog evoluționist la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, și coautor al lucrării, mai arată Scientific American.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel