De ce tatuajele durează pentru totdeauna dacă pielea se exfoliază în mod constant?

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: pexels, cottonbro
Foto: pexels, cottonbro

Pentru a înțelege cum funcționează tatuajul trebuie mai întâi să înțelegem că pielea este formată din trei straturi.

Mai exact, cele trei straturi ale pielii sunt epiderma, derma și hipodermul (țesutul subcutanat).

Epiderma

Primul strat de piele, vizibil la suprafață, se numește epidermă, care este formata din inca 5 substraturi. Stratul epidermic elimină pielea moartă la fiecare câteva săptămâni. Celulele sănătoase ale pielii din straturile inferioare înlocuiesc celulele moarte. Epiderma este ca o teaca protectoare care actioneaza ca o bariera impotriva infectiilor. Un alt fapt interesant este că epiderma nu conține niciun vas de sânge. Epiderma depinde de dermă pentru necesarul de nutrienți.

Derma

Un alt strat important este derma, care este situat sub epidermă și este format din țesut conjunctiv. Țesuturile conjunctive conectează, susțin și leagă alte țesuturi sau organe.  Derma conține, de asemenea, grăsime și glande sudoripare, foliculi de păr, terminațiile nervoase, glandele limfatice. 

De ce durează cerneala pentru tatuaje?

Urmele substanțelor chimicedin cerneala de tatuaj se reține în dermă.

Procesul de tatuare implică de obicei introducerea de nanoparticule de pigmenți de cerneală în derma pielii. Acul de tatuaj este proiectat astfel încât cerneala să ajungă direct în dermă. Acul acoperit cu cerneală străpunge pielea de până la 100 de ori pe secundă.

Cerneala intră și se acumulează în regiunea papilară a stratului dermic. Tatuarea este ca o traumă intenționată a pielii și prima reacție a pielii este repararea locului rănii.

Prezența particulelor străine de cerneală activează sistemul imunitar al organismului, care este unul dintre motivele pentru care un tatuaj nou făcut se umflă. Este doar un mecanism al organismului de a trata zona „rănită”.

Odată cu progresul medicinei de astăzi, este posibil să eliminăm tatuajele care nu ne mai plac sau pur și simplu nu le dorim de pe corpul nostru, prin urmare, chiar și tatuajele nu mai sunt ”pentru totdeauna”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel