De ce poartă Bono de la U2 ochelari mereu? Are legătură cu boala de care suferă

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
captură video
captură video

Solistul trupei U2 poartă ochelari indiferent dacă este zi sau noapte ori dacă se află în interior sau în spaţii deschise. Motivul are legătură cu boala oculară de care suferă.

Bono, unul dintre cele mai importante nume din industria muzicală, suferă de glaucom, afecţiune care poate duce la orbire în lipsa tratamentului. Pentru că lumina îi afectează vederea, solistul de la U2 se vede nevoit să nu renunţe la ochelari. „Beneficiez de un tratament bun, voi fi bine”, a declarat cântărețul într-o emisiune a canalului BBC 1. Bono a fost invitat la această emisiune alături de colegii săi de trupă şi de actorii Robert Downey Jr., Robert Duvall şi Stephen Fry, iar moderatorul, Graham Norton, a arătat o serie de fotografii din perioada de început a trupei U2, în care artistul apărea fără ochelari. Fiind întrebat dacă îşi dă vreodată ochelarii jos, cântăreţul a spus: "Am glaucom de 20 de ani".

El a explicat apoi că vederea sa este afectată de această boală, unele obiecte pe care le priveşte apărând înceţoşate. Bono a glumit, anticipând replicile care vor urma în urma mărturisirii privind boala de care suferă. "N-o să vă mai iasă din cap, nu-i aşa? O să ziceţi toţi: «Vai, săracul Bono, e orb!»", a spus solistul trupei U2.

Ce trebuie să ştii despre glaucom

Glaucomul este cauzat de creşterea presiunii oculare, dezechilibru care afectează nervul optic. Vârsta înaintată, istoricul familial, integritatea nervului optic, grosimea corneană crescută şi starea câmpului vizual sunt câţiva dintre factorii care influenţează creşterea presiunii intraoculare. Nu prezintă simptome decât în momentul în care vederea este afectată serios. De aceea, mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în stadiile avansate ale bolii, când evoluţia spre orbire este rapidă.

Boala de care suferă şi Bono se poate depista cu ajutorul unor investigaţii precum: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj şi examinarea câmpului vizual. Nu există un tratament care să vindece definitiv glaucomul. Este o boală progresivă, iar dacă nervul optic este afectat, nu mai poate reveni la starea iniţială. „Vederea pierdută din cauza glaucomului nu poate fi recuperată. Boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ţinută sub control. De aceea, este esenţial ca oamenii să meargă regulat la consultaţii, astfel încât medicul să poată prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul în care se află boala în acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacienţii diagnosticaţi să revină la medic, pentru urmărirea bolii,“ a declarat conf. dr. Vasile Potop pentru Click Sănătate.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel