De ce nu trebuie să dormi cu aerul condiționat pornit. Efectele asupra sănătății

Autorul articolului: Oana Aurel |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

În nopțile călduroase, când este dificil să dormim, aerul condiționat pare a fi cea mai bună soluție, dar acest lucru poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre, mai ales când devine un obicei și îl folosim frecvent.

În lunile de vară, valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente, cu temperaturi atât de ridicate încât uneori este imposibil să ne odihnim noaptea din cauza lor. Acest lucru face ca multe persoane să opteze pentru a lăsa aerul condiționat pornit toată noaptea, ignorând faptul că acest gest aparent inofensiv poate ajunge să ne pună sănătatea în pericol.

Efectele asupra sănătății ale dormitului cu aerul condiționat pornit

Dacă este foarte cald, nu este ușor să dormim, iar o noapte de nesomn poate face ca a doua zi să fim mai somnoroși, dar și mai iritați și anxioși. De asemenea, devine mai dificil să ne concentrăm, ceea ce ne scade performanța, suntem mai obosiți și mai puțin productivi. Din acest motiv, unele persoane nu ezită să lase aerul condiționat pornit toată noaptea, în speranța că vor putea să se odihnească mai bine și să aibă o zi mai bună dimineața următoare.

Efectele aerului condiționat nu sunt la fel pentru toată lumea, însă persoanele cu probleme respiratorii pot observa o agravare a acestora din cauza aerului condiționat pe timpul nopții. Astmul, alergiile sau sinuzita se pot agrava în prezența aerului condiționat, iar aerul rece și uscat poate irita căile respiratorii, provocând simptome respiratorii la cei mai sensibili. Aerul condiționat produce o uscăciune crescută în mediul înconjurător, ceea ce usucă căile respiratorii, gâtul și pielea, provocând iritații, uscăciune, tuse și disconfort nazal.

De asemenea, un lucru trebuie menționat: dacă aparatul de aer condiționat nu este menținut în bune condiții de igienă, ar putea răspândi bacterii, viruși și alți patogeni, crescând riscul de a contracta gripă și răceală.

Nu doar că poate provoca probleme legate de căile respiratorii, dar poate cauza și dureri musculare și articulare, mai ales dacă patul este situat direct sub fluxul de aer și corpul este expus la temperaturi mai scăzute. Uneori, pot apărea și dificultăți de somn, deoarece, deși combate temperaturile ridicate, o face cu un zgomot de fundal destul de evident, care nu ajută pe toată lumea să adoarmă.

2. Sursa foto... (air-conditioner-inside-room--aer-conditionat_21374800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/,  @tascha1 

Sfaturi pentru a putea dormi când este foarte cald

Sunt momente în care căldura este insuportabilă și toate trucurile par insuficiente pentru a putea dormi, însă nu strică să cunoști câteva dintre cele mai recomandate, acelea pe care poate nu le știi și care te-ar putea ajuta să ai o noapte de somn plăcut și reconfortant. Este recomandată coborârea jaluzelelor în timpul zilei și oprirea majorității dispozitivelor electronice, mai ales a celor care generează mai multă căldură, dar la fel de frecvent se spune că cel mai bine este să deschizi ferestrele noaptea, în speranța de a crea un puțin curent sau să folosești un ventilator care să te ajute.

Bea un pahar cu apă rece înainte de culcare, pentru a-ți răcori corpul în timp ce te hidratezi, sau încearcă să faci un duș cu apă caldă, ceea ce va crește pierderea de căldură a corpului. Așa cum iarna folosim pungi cu apă caldă, vara putem face același lucru cu gheața. Dacă ți se pare excesiv, încearcă să folosești o compresă umedă, umezind un prosop și așezându-l pe corp, potrivit 20minutos.es

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel