De ce ni se face pielea de găină când ascultăm muzică

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
foto: Freepik
foto: Freepik

Sigur ai pățit-o și tu: să simți că ai piele de găină pe tine și, literalmente, să ți se ridice părul de la emoții intense. Iată explicația științifică!

Fenomenul piele de găină, cunoscut și sub numele de "frison muzical" sau "frison emoțional", este o reacție fiziologică și emoțională la stimulii emoționali puternici, cum ar fi o piesă muzicală intensă sau emoționantă. Această senzație este asociată cu eliberarea de endorfine și alte substanțe chimice în creier, care pot provoca o reacție fizică vizibilă, se arată într-un studiu realizat la Universitatea Harvard.

Iată câteva explicații posibile pentru de ce ni se face piele de găină atunci când ascultăm muzică:

Răspuns emoțional: Anumite piese muzicale pot provoca reacții emoționale puternice, cum ar fi tristețe, bucurie sau emoție intensă. Aceste emoții pot declanșa eliberarea de endorfine și alte substanțe chimice asociate cu sentimentele de plăcere și satisfacție, ceea ce poate duce la senzația de piele de găină.

Rememorare: Unele piese muzicale sunt asociate cu amintiri puternice sau evenimente din trecut care au avut un impact emoțional asupra noastră. Atunci când ascultăm aceste piese, amintirile și emoțiile asociate pot provoca senzația de piele de găină.

Armonie și intensitate: Anumite părți muzicale, cum ar fi acordurile armonioase, crescendo-urile sau interpretarea pasională, pot stimula sistemul nervos și pot provoca senzații fizice intense, inclusiv piele de găină.

Rezonanța în plan personal: Pentru unele persoane, anumite versuri sau linii melodice dintr-o piesă muzicală pot resonanța profund cu experiențele și emoțiile lor personale, provocând astfel o reacție emoțională și fizică puternică.

Este important de menționat că reacția de piele de găină la muzică poate varia de la un individ la altul și poate fi influențată de preferințele muzicale personale, experiențele de viață și contextul în care este ascultată muzica.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel