Copacii trec în viteză pe lângă fereastra mașinii, sau valurile se rostogolesc sub barcă, și dintr-o dată, începi să te simți greață. Senzația crește în stomac, respirația se accelerează și poți deveni amețit, transpirat sau iritabil. Poți chiar să vomiți. De ce? Experimentezi răul de mișcare, o afecțiune comună care va afecta aproape pe toată lumea la un moment dat în viață.
Dacă planurile tale de vară implică plimbări cu barca, excursii cu mașina sau roller coastere, vei dori să înțelegi ce cauzează această senzație neplăcută și ce poți face pentru a o depăși (sau a o evita de la început). Iată ce spun experții, scrie Yahoo Life.
Ce cauzează răul de mișcare?
„În termeni simpli, răul de mișcare este o formă de amețeală,” spune dr. Natascha Tuznik, profesor clinic asociat de boli infecțioase la Universitatea din California, Davis Health, pentru Yahoo Life. „Răul de mișcare apare atunci când inputurile pe care le primim sunt mixte sau în conflict cu ceea ce face de fapt corpul nostru.”
O situație în care corpul tău nu se mișcă, dar creierul tău simte mișcare — cum ar fi călătoria cu mașina, barca, avionul, trenul, roller coasterul sau liftul, purtarea unui headset de realitate virtuală sau chiar snorkelingul într-o zi agitată în ocean — poate cauza răul de mișcare.
De exemplu, când ești pe o barcă, corpul tău stă pe loc, dar creierul tău poate crede că se mișcă din cauza mesajelor pe care ochii tăi, sistemul vestibular din urechea internă și nervii (sistemul somatosenzorial) le trimit. Pe măsură ce obiecte precum o altă barcă sau un far trec, ochii tăi detectează mișcare și trimit un semnal către creier că te miști. Simultan, sistemul vestibular și sistemul somatosenzorial îi spun creierului că stai pe loc. Creierul are dificultăți în procesarea diferitelor inputuri, așa că începi să te simți rău.
De obicei, „cel mai rău se întâmplă atunci când sunt schimbări în mișcare,” spune dr. Julia Adamian, profesor clinic în departamentul de medicină de la NYU Grossman School of Medicine, pentru Yahoo Life. „De exemplu, dacă călătorești cu avionul, se întâmplă cel mai des în timpul ascensiunii și coborârii din cauza schimbării presiunii și a acelor mișcări.”
De ce unii oameni sunt mai predispuși la răul de mișcare?
„Aproape toată lumea, la un moment dat în viața lor, a experimentat sau va experimenta răul de mișcare într-o anumită măsură,” spune Tuznik. Cu toate acestea, unii oameni experimentează răul de mișcare mai rău decât alții, iar motivul pentru acest lucru este încă neclar. Dar, deși medicii nu pot prezice cine va experimenta răul de mișcare sau când, există câțiva factori care îl fac mai probabil.
În general, femeile sunt mai susceptibile la răul de mișcare decât bărbații, iar copiii tind să-l aibă mai des decât adulții. „Copiii sub vârsta de 2 ani sunt de obicei rezistenți, dar între 2 și 9 ani sunt mult mai predispuși pentru că canalele lor auditive interne sunt încă în dezvoltare,” spune Tuznik. Persoanele care experimentează migrene sunt, de asemenea, mai susceptibile la răul de mișcare.
Schimbările acute în sănătatea oamenilor pot, de asemenea, să afecteze probabilitatea de a experimenta răul de mișcare, spune Adamian. De exemplu, fluctuațiile hormonale — cum ar fi menstruația, sarcina sau perimenopauza — pot agrava răul de mișcare. Un istoric de infecții recente ale sinusurilor sau răceli poate, de asemenea, să facă pe cineva mai predispus la răul de mișcare pentru că urechea lor internă ar putea fi temporar afectată.
Chiar și starea mentală a unei persoane poate influența șansele de a experimenta răul de mișcare, spune Tuznik. Să zicem că o plimbare anterioară cu roller coasterul te-a făcut să te simți rău și urmează să o faci din nou. Poți intra în experiență pregătindu-te să ai rău de mișcare, și asta poate face mai probabil să te simți rău din nou.
Se îmbunătățește răul de mișcare odată cu vârsta?
Dacă răul de mișcare se îmbunătățește în timp poate varia foarte mult între indivizi. „Unii își găsesc simptomele îmbunătățindu-se în timp, dar la alții [simptomele] se agravează,” spune Tuznik. Nu există nicio modalitate de a prezice ce se va întâmpla.
Excepția de la această regulă generală sunt cei care suferă de migrene, adaugă Adamian. „Uneori, cu vârsta, migrenele se ameliorează, iar dacă migrena se ameliorează, răul de mișcare se poate ameliorează.”
Cum pot evita răul de mișcare?
Există lucruri pe care le poți face pentru a reduce șansele de a experimenta răul de mișcare sau pentru a-ți ameliora simptomele după ce au început. Iată ce spun experții.
Hidratează-te și mănâncă ceva mic. „Deshidratarea și foamea pot fie să amplifice efectul răului de mișcare, fie să facă mai probabilă apariția acestuia,” spune Tuznik. De asemenea, deși nu există dovezi care să sugereze că vreun aliment specific, inclusiv arahidele, poate vindeca răul de mișcare, Adamian recomandă să mănânci o masă mică pentru a-ți umple stomacul.
Alege-ți locul cu grijă. Stai pe scaunul din față al mașinii, lângă aripă în avion, cu fața în direcția de mers în tren sau pe nivelul inferior al unei nave pentru a evita locurile cu mișcare mai mare, sugerează Tuznik.
Încearcă brățări de acupresiune. Acestea apasă pe punctul de acupresiune P6. „Medicina non-vestică s-a dovedit a fi utilă pentru unii oameni în reducerea greței,” spune Tuznik. Ea adaugă că, deși nu există cercetări care să susțină că ochelarii pentru răul de mișcare prezentați pe TikTok ajută cu adevărat, ar putea merita încercați, având în vedere că sunt relativ ieftini.
Evită declanșatorii cunoscuți, cum ar fi cititul sau folosirea telefonului. Tuznik le spune oamenilor să evite cititul sau fixarea unui obiect staționar, cum ar fi telefonul mobil, în timpul transportului, deoarece facilitează nepotrivirea dintre corpul imobil și mișcarea în curs.
Suge bomboane de ghimbir. Adamian încurajează pacienții să sugă bomboane tari de ghimbir înainte și în timpul călătoriei, deoarece s-a dovedit că ajută la răul de mișcare.
Concentrează-te pe orizont. Poate ajuta să te concentrezi pe un punct de pe orizont după ce simptomele au început, spune Adamian.
Încearcă un medicament fără prescripție medicală. Mulți oameni iau un Dramamine (sau Bonine, care se ia o dată pe zi) înainte de o călătorie cu barca sau o situație similară, dar Tuznik recomandă să-l testezi mai întâi. Medicamentul funcționează similar cu un antihistaminic, explică ea, și poate provoca simptome adverse la unii utilizatori. „Deși funcționează pentru reducerea simptomelor de rău de mișcare, poate provoca somnolență, amețeli și chiar scăderea vigilenței mentale,” notează ea.
Consultă-te cu medicul despre rețete. Unii oameni, în special cei care vor călători pentru perioade mai lungi de timp, cum ar fi cei care merg într-o croazieră, ar putea dori să consulte medicul despre medicamente cu prescripție medicală. Atât Tuznik, cât și Adamian au văzut pacienți beneficiind foarte mult de Scopolamine, un plasture de piele care poate fi purtat în spatele urechii până la trei zile pentru a preveni greața și vărsăturile cauzate de răul de mișcare, despre care spun că este mai puțin sedativ decât alte medicamente.
O abordare multifuncțională — cum ar fi încercarea medicației, aprovizionarea cu bomboane de ghimbir și evitarea dorinței de a citi în mașină — tinde să dea cele mai bune rezultate. „Nu aș spune că, dacă iei doar medicația, poți ignora toți ceilalți factori — fiecare mic ajutor contează,” spune Adamian.