De ce ne place să mâncăm pizza. Cât de sănătoasă este

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
pizza - FOTO: Freepik@benzoix
pizza - FOTO: Freepik@benzoix

Pizza este adorată de cei mici, dar și de cei mari. De ce oamenilor le place, însă să mănânce pizza?

Răspunsul este chimia. Combinațiile și procesul de gătit sporesc gustul ingredientelor deja gustoase. În Statele Unite, 350 de felii sunt consumate în fiecare secundă, în timp ce 40 la sută dintre americani mănâncă pizza cel puțin o dată pe săptămână.

Alimentele de pe pizza o fac atât de delicioasă

Există un motiv pizza este atât de popular. Oamenii sunt atrași de alimente grase, dulci, bogate și complexe. Pizza are toate aceste componente. Brânza este grasă, topping-urile din carne tind să fie bogate, iar sosul este dulce.

Topping-urile de pizza sunt, de asemenea, ambalate cu un compus numit glutamat, care poate fi găsit în roșii, brânză, pepperoni și cârnați. Când glutamatul ne lovește limbile, ne spune creierelor să se entuziasmeze – și să-și dorească mai mult.

Apoi, există combinații de ingrediente. Brânza și sosul de roșii sunt ca o asociere perfectă. Pe cont propriu, au un gust destul de bun. Dar, potrivit oamenilor de știință culinari, acestea conțin compuși de aromă care au un gust și mai bun atunci când sunt mâncate împreună.

Procesul de coacere accentuează gustul

O altă calitate care face pizza atât de delicioasă este procedeul de coacere. Ingredientele sale devin maro în timp ce gătesc în cuptor. Alimentele devin maro și crocante atunci când le gătim din cauza a două reacții chimice.

Primul se numește caramelizare, care se întâmplă atunci când zaharurile dintr-un aliment devin maro. Cele mai multe alimente conțin cel puțin unele zahăr. Odată ce alimentele sunt coapte între 230 de grade și 320 de grade, zaharurile lor încep să devină maro. Caramelul este fabricat din câteva mii de compuși, făcându-l unul dintre cele mai complexe produse alimentare.

Pe o pizza, ingrediente precum ceapa și roșiile se caramelizează în timpul coacerii, făcându-le bogate, dulci și aromate. Acea crustă maro și crocantă este și rezultatul caramelizării aluatului.

În timp ce carnea și brânza de pe pizza ta devin, de asemenea, maro, acest lucru se datorează unui proces diferit numit "Reacția Maillard", care este numit după chimistul francez Louis-Camille Maillard.

Reacția Maillard apare atunci când aminoacizii din alimentele bogate în proteine, cum ar fi brânza și pepperoni, reacționează cu zaharurile din aceste alimente atunci când sunt încălzite. Pepperoni care devine crocant cu margini curbate, și brânză care maro și bule, sunt exemple de reacție Maillard, notează The Washington Post.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel