David Bowie, desemnat cel mai influent artist britanic din ultimii 50 de ani

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
David Bowie
David Bowie

David Bowie a fost desemnat cel mai influent artist britanic din ultimii 50 de ani pentru capacitatea sa de a transcende muzica, filmul și moda.

Celebrul muzician, care a murit în urmă cu șase ani, s-a clasat pe primul loc în topul celor 50 de artiști influenți realizat de Sky Arts, înaintea regizorului filmului "12 Years A Slave", Sir Steve McQueen, și a scriitorului "It's A Sin", Russell T Davies, care l-a reînviat pe ”Doctor Who” în 2005.

Muzicieni precum Spice Girls, Sir Elton John, Stormzy și Boy George se numără printre cei incluși în listă, alături de actorii Michaela Coel și Steve Coogan.

Artistul stradal Banksy și-a făcut, de asemenea, apariția pe listă, la fel ca și regizorul Sir Ridley Scott și creatorii de modă Alexander McQueen și Dame Vivienne Westwood.

Comedianții Ricky Gervais și Victoria Wood apar, de asemenea, alături de artista Tracey Emin și de Skin, solistul trupei rock Skunk Anansie, care a fost primul headliner de culoare al Glastonbury în 1999.

Lista recunoaște artiști renumiți din toate categoriile: arte vizuale, arte literare, arte ale spectacolului, muzică, film și televiziune.

Juriul, condus de prezentatoarea și DJ-ul Lauren Laverne, a fost provocat de canalul de televiziune Sky Arts să creeze această listă și l-a încoronat pe Bowie pentru capacitatea sa de a transcende o varietate de medii.

Laverne a declarat: "Am fost onorată să fiu aleasă să iau parte la această zi de jurizare pentru Sky Arts, deoarece, lucrând cu un grup de jurați atât de respectat, știam că discuțiile lor vor fi fascinante, și așa a fost.

Catalogul muzical al cântăreţului britanic David Bowie, vândut către Warner Music

"Juriul a acordat atât de mult timp și atenție în ceea ce privește punctajul lor pentru a se asigura că listele Top 50, Top 20 și Top 10 sunt cu adevărat cele mai bune dintre cele mai bune în ceea ce privește influența, iar lista finală este formată din artiști care își merită foarte mult locurile.

"Venirea lui David Bowie pe primul loc a fost cireașa de pe tort a unui proces de jurizare strălucit și a fost minunat să fac parte din el."

Bowie, unul dintre cei mai influenți și mai venerați muzicieni ai secolului XX, a murit de cancer la ficat pe 10 ianuarie 2016, la două zile după ce a împlinit 69 de ani.

Un portret unic al cântărețului și compozitorului a fost realizat din peste 8.500 de plectroane de chitară plasate individual - fiecare având o formă decupată pentru a simboliza toate disciplinele artistice pe care Bowie le-a influențat.

Artistul Joe Black, care a creat piesa de doi metri înălțime, a declarat: "Acest portret a fost creat pentru a sărbători faptul că David Bowie a fost desemnat cel mai influent artist din ultimii 50 de ani.

"Reprezentarea sa vizuală a avut un impact uriaș în toate artele din întreaga lume.

"Ideea a fost de a folosi mii de plectroane special concepute, fiecare desen reprezentând unul dintre cele cinci domenii artistice ale vieții creative și influențelor lui Bowie - muzică, film, modă, literatură și artă.

"Bowie a fost un nonconformist și o icoană globală care a inițiat o nouă eră Bowie în cultura populară."

Philip Edgar-Jones, director al Sky Arts, a declarat: "Fiind artistul nostru numărul unu, am vrut să îl onorăm pe David Bowie într-un mod care să se simtă potrivit cu amploarea influenței sale”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel