Danemarca, zgâlțâită de o serie de mici cutremure, un mister

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Bornholm, Danemarca / Foto: Jens Cederskjold / Flickr
Bornholm, Danemarca / Foto: Jens Cederskjold / Flickr

O serie de cutremure mici înregistrate săptămâna trecută pe insula daneză Bornholm din Marea Baltică i-a lăsat perplecși pe oamenii de știință, care spun acum că au fost cauzate de "unde de presiune acustică cu o sursă necunoscută".

La început, s-a crezut că trepidațiile au fost cauzate de cutremure. Apoi, seismologii au emis ipoteza că acestea au provenit de la explozii controlate în Polonia, la peste 140 de kilometri spre sud.

Luni, 15 mai 2023, Institutul Geologic al Danemarcei și Groenlandei, un organism oficial care monitorizează subsolul, a declarat că trepidațiile "nu au fost cauzate de cutremure, ci de undele de presiune provenite de la un eveniment din atmosferă". Cu toate acestea, ele proveneau de la "o sursă necunoscută".

"Seismologii pot raporta că este puțin probabil ca trepidațiile să provină de la o explozie controlată în Polonia, care a fost efectuată cu puțin timp înainte de primele rapoarte privind trepidațiile de pe Bornholm", a precizat organismul cunoscut sub numele de GEUS într-un comunicat.

Sâmbătă, GEUS a declarat că a primit "mai mult de 60" de informații de la persoane din Bornholm, potrivit cărora "vibrații asemănătoare unui cutremur" - descrise ca un zgomot profund, zguduiri și zdruncinături- au fost raportate sâmbătă, 13 mai 2023, în Bornholm.

Nimeni nu a fost rănit. Poliția a declarat că și ea a fost contactată de către cetățeni în legătură cu cutremurul din partea de est a insulei. Presa daneză a relatat că trepidațiile au provocat o fisură în peretele unei case.

GEUS a declarat că seismele au fost măsurate și ar fi avut o magnitudine de 2,3.

Autoritățile poloneze au declarat că a existat o activitate intensă în timpul exercițiului Anakonda23 de la Ustka, în nordul Poloniei, care a implicat avioane de luptă cu reacție și trageri reale cu muniție de artilerie.

GEUS, o instituție independentă de cercetare și consultanță din cadrul Ministerului danez al climei, energiei și utilităților, a declarat că are două seismografe pe Bornholm care colectează date non-stop.

Bornholm, unde locuiesc aproape 40.000 de persoane, este o insulă stâncoasă din Marea Baltică, aflată la sud de Suedia, la nord-est de Germania și la nord de Polonia.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel