Dalton Trumbo: Victima vânătorii de vrăjitoare comuniste din Hollywood câștigător a 2 Oscaruri

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Pe 22 iunie 1950, broșura notorie Red Channels a fost publicată, implicând unii dintre cei mai mari actori de la Hollywood ca fiind comuniști. În contextul „Red Scare” care a urmat, Dalton Trumbo – care avea să scrie scenariile pentru Roman Holiday și Spartacus – a fost acuzat de răspândirea ideilor subversive prin filmele sale și închis. În 1960, el a vorbit despre experiențele sale într-un interviu pentru BBC.

Când BBC l-a intervievat pe scenaristul Dalton Trumbo lângă piscina sa din Hollywood în 1960, el tocmai scrisese scenariile pentru două dintre cele mai mari filme ale anului. În ciuda acestui succes răsunător, intervievatorul Robert Robinson a observat o „anumită reticență” la Trumbo, ghicind că acesta „nu dorea să reînvie vechile conflicte”. Nu era de mirare că se simțea puțin rănit. Închis, trecut pe lista neagră de la Hollywood și forțat să lucreze în secret sub o serie de nume false, Trumbo a petrecut ultimii 13 ani fiind bătut de vânătoarea de vrăjitoare anti-comuniste din SUA, scrie BBC.

Refuzul de a coopera

Tot ce a făcut Trumbo a fost să refuze să spună unui comitet guvernamental american în 1947 dacă era comunist, deoarece credea că, conform Primului Amendament, avea dreptul legal de a avea orice opinii politice dorește. Desigur, Trumbo fusese membru al Partidului Comunist, dar asta nu era punctul important, iar în orice caz, era departe de a fi un „roșu” stereotip.

Ascensiunea carierei

Născut în 1905, cariera de scriitor a lui Trumbo a luat avânt în anii 1930 și, până la sfârșitul deceniului, era unul dintre cei mai bine plătiți scenariști de la Hollywood. În acea perioadă, Hollywood-ul era izolat de cele mai grave efecte ale Marii Depresiuni datorită escapismului popular și profitabil pe care îl oferea într-o lume tulburată, dar o conștiință socială puternică începea să se formeze în rândul unor persoane din industria divertismentului.

Misiunea Partidului Comunist

Trumbo a spus mai târziu pentru BBC în 1973: „Oamenii au aderat la Partidul Comunist pentru că făcea lucruri pe care ei credeau că ar trebui făcute. Opoziția la creșterea fascismului în toată Europa și ajutorarea refugiaților.”

Comitetul pentru Activități Neamericane

Comitetul pentru Activități Neamericane (HUAC), care mai târziu a devenit notoriu pentru scrutinizarea industriei filmului, a fost format în 1938 pentru a investiga tendințele „subversive” precum legăturile comuniste. Cu toate acestea, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, alianțele schimbătoare au creat parteneriate ciudate. Invazia Germaniei naziste în Uniunea Sovietică în 1941 a însemnat că Rusia comunistă a lui Stalin a devenit brusc un aliat al SUA.

Filme pro-sovietice

Hollywood-ul a contribuit la efortul de război cu câteva filme pro-sovietice, precum curiozitatea din 1943, Mission to Moscow. Regizorul său, Michael Curtiz, câștigase Oscarul pentru cel mai bun regizor cu un an înainte pentru Casablanca.

Epoca Războiului Rece

Când războiul s-a încheiat, alianța fragilă dintre SUA și Uniunea Sovietică s-a destrămat, inaugurând o nouă eră de paranoia a Războiului Rece. Această îngrijorare cu privire la amenințarea percepută a comunismului a fost mediul perfect pentru HUAC să-și extindă influența.

Refuzul de a mărturisi

În 1947, Trumbo a fost unul dintre cei 10 scenariști și regizori de la Hollywood puși pe banca acuzaților în timpul audierilor privind presupusa propagandă comunistă în industria filmului. O întrebare a fost repetată în mod constant: „Ați fost vreodată membru al Partidului Comunist?” Trumbo a răspuns: „Cred că am dreptul să fiu confruntat cu orice dovezi care susțin această întrebare. Aș dori să văd ce aveți.” Răspunsul său nu a fost bine primit. Toți cei „10 de la Hollywood” au refuzat să depună mărturie și au fost găsiți vinovați de dispreț față de Congres.

Blacklistarea la Hollywood

Așa cum și-a amintit Trumbo pentru Robert Robinson de la BBC în 1960, șefii de studiouri au convocat o întâlnire la hotelul Waldorf-Astoria din New York, unde au anunțat decizia de a-i pune pe lista neagră pe cei 10 oameni. El a spus: „Au făcut acest anunț că 10 persoane care au refuzat să-și divulge afilierile politice în fața comitetului nu vor mai fi angajate în industria filmului de la Hollywood, cum o numesc ei. Urăsc să o numesc industrie.”

Pamfletul Red Channels

În timp ce HUAC era fața vizibilă a investigațiilor anti-comuniste, alți suspecți de la Hollywood erau vizați mai insidios de un pamflet numit Red Channels, publicat în 1950. Printre cei implicați erau actori precum Edward G Robinson și Orson Welles, scriitori precum Arthur Miller și Dashiell Hammett, muzicieni precum Leonard Bernstein și Aaron Copland și interpreți precum Lena Horne și Burl Ives.

Închisoarea și exilul

În aceeași lună în care Red Channels a fost publicat, Trumbo a mers la închisoare pentru condamnarea sa, sau, cum a spus el ironic pentru BBC, „Am fost cazat excelent la Instituția Federală de Corecție din Ashland, Kentucky, timp de un an.”

Supraviețuirea în exil

După eliberarea sa din închisoare, numele și reputația lui Trumbo fuseseră șterse de lista neagră. Incapabil să găsească de lucru în California, s-a mutat cu familia sa în Mexico City. A spus: „Am rămas acolo doi ani. Nu am fost fericit. Am ajuns, de asemenea, spectaculos de falit. Și m-am întors și am locuit aici de atunci.”

Scrierea sub pseudonime

Neputând să scrie scenarii sub propriul nume, a trebuit să recurgă la piața neagră pentru a învinge lista neagră. „Aveam metode de a ocoli asta, astfel încât nu am fost niciodată complet fără muncă,” a admis el pentru BBC. A fost forțat să scrie sub o serie de pseudonime sau folosind alți scriitori ca front pentru munca sa. Deși unele scenarii erau pentru filme B care nu aveau prestigiul lucrărilor sale dinainte de lista neagră, au inclus și clasicul din 1953, Roman Holiday, cu Audrey Hepburn și Gregory Peck.

Reabilitarea și succesul ulterior

În 1957, sub pseudonimul imaginar Robert Rich, Trumbo a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original pentru The Brave One, o poveste despre un băiat și taurul său de companie. Trumbo a spus ulterior pentru BBC: „O serie de pretendenți au apărut, spunând că ei sunt Robert Rich, sau că povestea le-a fost furată de fapt. Era o problemă foarte serioasă să admit că am făcut-o și, cu siguranță, nu aveam de gând să spun nimic pentru că trebuia să cooperezi cu omul tău. Și trebuie să spun că încrederea în acea perioadă a fost păstrată frumos... Aveam un interes comun, care era economic.”

Sfârșitul listei negre

Absurdul situației a expus fisuri în lista neagră de la Hollywood, iar Trumbo a reușit să se întoarcă în industria cinematografică principală. Mai întâi, a fost angajat deschis de producătorul Otto Preminger pentru a scrie adaptarea cinematografică a romanului de succes din 

1958 al lui Leon Uris, Exodus, despre crearea statului Israel. Apoi, starul de la Hollywood Kirk Douglas l-a ales să scrie scenariul pentru Spartacus, regizat de Stanley Kubrick.

Ambele filme au fost lansate în 1960, și până când Trumbo a fost intervievat de BBC, era încrezător că lista neagră fusese efectiv distrusă. Până la moartea lui Trumbo în 1976, vremurile se schimbaseră și el fusese complet reabilitat. Cu un an înainte, în timp ce era în stare de sănătate precară, a primit în sfârșit Oscarul pentru The Brave One. În 1993, la 40 de ani de la lansarea Roman Holiday, Trumbo a fost postum premiat cu un Oscar pentru scenariul acelui film. Trumbo însuși a fost subiectul unui film biografic de la Hollywood în 2015. Starul din Breaking Bad, Bryan Cranston, a fost nominalizat la Oscar pentru portretizarea sa ironică a scenaristului.

Spre sfârșitul vieții sale, Trumbo a recunoscut că, în unele privințe, a fost mai norocos decât alții prinși în „Red Scare”. „A fost o catastrofă totală pentru alții – financiar, matrimonial, pentru unii dintre copiii lor,” a spus el. „Și, știți, succesul câtorva nu ar trebui să tempereze calitatea înspăimântătoare a ceea ce s-a întâmplat. A fost groaznic.”

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel