Dacă uităm să acționăm în timpul verii, copiii vor fi mai sensibili la boli în timpul anului școlar

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: pexels, Tima Miroshnichenko
Foto: pexels, Tima Miroshnichenko

Părinții ar trebui să învețe despre cele mai frecvente boli și să-și întărească imunitatea copiilor cât mai curând posibil, astfel încât cei mici să se poată bucura fără griji de a se juca cu colegii lor și să meargă la cursuri în mod regulat.

Tocmai te-ai întors din vacanța de vară și deja ți se amintește că este timpul să pleci în căutarea cărților și a accesoriilor noi pentru că anul școlar abia a început. 

Potrivit Institutului Croat de Sănătate Publică, școlarul mediu se poate aștepta la trei până la opt răceli și două până la trei virusuri intestinale pe an, iar simptomele pot apărea la scurt timp după începerea anului școlar. Motivul pentru aceasta este că bacteriile și virușii se transmit mult mai repede în lunile mai reci, când petrecem mai mult timp în interior și, în consecință, avem un contact mai apropiat cu ceilalți.

Părinții ar trebui să învețe despre cele mai frecvente boli și să-și întărească imunitatea copiilor cât mai curând posibil, astfel încât cei mici să se bucure fără griji de a se juca cu semenii lor și să participe regulat la cursuri, fără a fi nevoie de absențe.

Răceala

Răceala este una dintre cele mai frecvente boli, un adult sănătos o face de aproximativ două până la patru ori pe an, dar este mai frecventă la copii. Este cauzată de viruși care se transmit de la persoană la persoană prin tuse sau strănut prin picături infecțioase. Birourile, grădinițele și școlile sunt principalele surse de infecție deoarece în încăperile închise este mai dificil să se evite contactul apropiat și atingerea suprafețelor atinse anterior de o persoană infectată. Tocmai din aceste motive, cea mai bună prevenire este spălarea regulată și minuțioasă a mâinilor cu apă călduță și săpun.

Această boală poate fi mai bine evitată prin menținerea unui sistem imunitar sănătos prin pregătirea meselor hrănitoare dominate de fructe și legume precum morcovi, portocale, spanac, lapte, avocado, ouă, pește, nuci și fructe de pădure care conțin vitaminele C, E, minerale precum zinc și beta-caroten. 

Mulți părinți oferă copiilor mâncăruri sănătoase numai atunci când boala a apărut, dar imunitatea copiilor trebuie întărită în prealabil, încă din vacanța de vară. Dacă copilului nu-i plac unele dintre alimentele enumerate, le puteți deghiza sub forma unui smoothie. Adăugați banana, portocala, baby spanac, mărul și avocado în bol, amestecați totul și serviți-l tuturor din casă. Rareori un școlar refuză această băutură colorată.

Simptome : Răceala este o boală foarte ușoară, iar simptome precum strănutul, nasul înfundat, durerea ușoară în gât, secreția de scurgeri clare, lichide și mucoase din nas, senzație de oboseală, dureri de cap, dureri musculare ușoare și arsură la ochi apar doar pentru o singură dată, la trei zile.după infectare. Simptomele menționate mai sus dispar de obicei rapid, în medie în patru până la zece zile, deși tusea poate dura până în următoarea săptămână, mai ales la copiii care suferă de astm și bronșită.

Tratament : Răceala este cauzată de viruși, deci nu trebuie să luați antibiotice pentru că acestea nu ucid virușii. Antibioticele sunt folosite doar pentru a trata complicațiile bacteriene, cum ar fi infecțiile sinusurilor. Este recomandat să vă odihniți și să luați mai multe lichide. Este întotdeauna o idee bună să aveți un mediccament pe bază de paracetamol, care este utilizat pentru durere și febră și poate fi folosit de copiii de la vârsta de șase ani. În egală măsură, supa caldă de casă, ceaiul și odihna de calitate vor ajuta în lupta împotriva răcelilor.

Gripa

Deși răceala și gripa sunt similare, ele diferă printr-un simptom important.

Ambele boli sunt infecții acute ale sistemului respirator, vin cu simptome similare și ambele se transmit prin picături. Gripa este însă recunoscută prin febră, care în cazuri ceva mai rare apare cu o răceală în care temperatura corpului nu este sau este doar moderat crescută.

În plus, gripa este o boală care apare de cele mai multe ori o dată pe an odată cu sosirea zilelor mai reci și stând în casă fără ventilație regulată.

Simptome : Febră, frisoane, dureri de corp, dureri în gât, strănut, tuse, pierderea poftei de mâncare, oboseală, dureri musculare și secreție de scurgeri clare, lichide și mucoase din nas. Este specific gripei că simptomele infecției căilor respiratorii, cum ar fi curgerea nasului, arsurile în gât și tusea uscată, apar abia spre sfârșitul bolii, adică după ce febra a încetat. După aceea, vindecarea are loc treptat. Boala durează de obicei cinci până la șapte zile, deși senzația de oboseală poate dura două până la trei săptămâni după recuperare.

Tratament : Vaccinarea poate ajuta la protejarea întregii familii împotriva gripei. Cu toate acestea, dacă aveți deja această boală, în acest caz puteți controla simptomele la domiciliu, bând multe lichide, odihnindu-vă și dormind și folosind analgezice și medicamente pentru reducerea febrei. Dacă copilul suferă de o boală cronică sau dacă febra nu dispare zile întregi, atunci asigurați-vă că consultați medicul de familie.

Laringită

Dacă un copil se plânge de durere în gât și are ganglioni limfatici măriți și umflați, atunci este posibil să fie un caz de angină sau inflamație bacteriană a gâtului. Este foarte contagioasă și poate fi transmisă prin aer, prin împărțirea ustensilelor pentru mâncare și băutură și prin atingerea suprafețelor care au fost atinse de persoane infectate. Părinții ar trebui să-i amintească în mod regulat copilului despre igiena mâinilor, mai ales dacă un alt elev din clasă este infectat sau împarte biroul cu un copil sănătos.

Simptome : durere extrem de severă în gât, cefalee, dificultăți la înghițire, amigdale roșii și umflate, febră, scăderea apetitului și dureri abdominale

Tratament : Dacă copilul prezintă simptomele de mai sus, părinții trebuie să contacteze medicul cât mai curând posibil, care va prescrie un antibiotic după diagnosticul de angină (streptococică). Odată cu aceasta, copilul ar trebui să consume alimente moi și tocate, care să nu irită și mai mult durerea în gât și să agraveze durerea deja existentă.

Gastroenterita

Unii o numesc gastroenterita, altii o numesc inflamatie a mucoasei stomacului, a intestinului subtire si gros. Oricum ai numi această boală, cu toții ne-am confruntat cel puțin o dată cu crampe de stomac neplăcute. Poate fi cauzată de bacterii, viruși sau paraziți, dar poate fi cauzată și de unele medicamente și toxine chimice. Cea mai bună prevenire este spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu o persoană infectată, lucru pe care părinții ar trebui să le semnaleze școlarilor.

Simptome : greața, vărsăturile, febra, diareea și durerile abdominale sunt semne și simptome care indică această boală. Ele apar de obicei la una până la trei zile după contactul cu o persoană infectată sau după ingestia de alimente sau apă contaminate.

Tratament : Lupta împotriva acestei boli necesită înlocuirea lichidelor și electroliților (săruri și minerale) pierdute din organism, pentru a preveni deshidratarea. Pe lângă aportul crescut de lichide, o schimbare a dietei poate fi primul pas în tratamentul gastroenteritei, așa că părinții ar trebui să pregătească pentru copiii lor alimente cu conținut scăzut de grăsimi, ușoare și ușor picante. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel