Cum știi că suferi de despresie funcțională

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: pexels.com
Sursa foto: pexels.com

Nu ești în apele tale și totuși poți merge la serviciu și poți să-ți îndeplinești sarcinile de peste zi. Se numește depresie funcțională. Iată cum recunoști simptomele.

Depresia funcțională, cunoscută și sub numele de tulburare depresivă persistentă sau distimie, este o formă de depresie cronică caracterizată prin simptome mai puțin severe decât în cazul depresiei majore, dar care pot persista timp îndelungat, uneori ani de zile. Dacă te întrebi dacă suferi de depresie funcțională, este important să fii atent la simptomele tale și la modul în care acestea îți afectează viața de zi cu zi. Iată câteva semne și simptome comune ale depresiei funcționale, potrivit Medical News Today:

Stare persistentă de tristețe sau descurajare: Te simți trist sau apatic în mod constant, fără a avea momente de bucurie sau de interes pentru activități pe care în mod normal le-ai aprecia.

Lipsa energiei și a motivației: Ai dificultăți în a-ți găsi energia sau motivația pentru a face lucrurile de zi cu zi. Poate fi greu să te ridici din pat sau să îți îndeplinești sarcinile zilnice.

Auto-critică excesivă: Te critici pe tine însuți în mod constant și ai o imagine de sine negativă. Te poți simți lipsit de valoare sau incapabil să faci față cerințelor vieții.

Dificultăți în concentrare și luarea deciziilor: Ai probleme în a te concentra asupra sarcinilor sau în a lua decizii, chiar și cele mai simple. Gândurile tale pot fi neclare și te poți simți învăluit în ceață mentală.

Schimbări în apetit și somn: Poți experimenta schimbări în apetitul alimentar sau în greutate, precum și dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit, sau invers, poți dormi prea mult.

Izolare socială: Te retragi din interacțiunile sociale și eviți contactul cu prietenii sau familia. Poți simți că nu te mai conectezi cu ceilalți și că nu te mai simți în largul tău în preajma lor.

Scăderea performanței școlare sau profesionale: Ai dificultăți în a-ți îndeplini sarcinile școlare sau profesionale și poți avea probleme în menținerea unui nivel normal de performanță.

Dacă te identifici cu mai multe din aceste simptome și ele persistă timp îndelungat, este important să ceri ajutor profesional. Un medic sau un psihoterapeut îți poate evalua simptomele și îți poate oferi tratament și suport adecvat pentru a te ajuta să faci față depresiei funcționale.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel