Cum ştii că bei prea multă cafea. Iată semnalele pe care le transmite corpul tău

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Da, cafeaua e bună. Este bogată în antioxidanți și îți poate ascuți simțurile în diminețile în care ai nevoie să te simți în formă, dar excesul poate fi nociv. Află care sunt semnele pe care ți le oferă organismul pentru a înțelege că ai băut mai mult decât trebuie.

Institutul de Sănătatea Mintală din SUA recomandă ca persoanele care suferă de anxietate să nu bea cafea pentru că aceasta le accentuează simptomele și le agravează condiția. Se întâmplă acest lucru prin două tipuri de efecte: le strică somnul, fapt care le crește solicitarea psihică și agravează orice simptom din zona psihiatrică, sau prin faptul că generează agitație, adica stres. Un studiu publicat în revista de Medicină Psihosomatică, realizat pe un eșantion de 25 de bărbați, care au primit doze moderate de cafeină sau placebo, înainte de un eveniment stresant a relevat faptul că, cei care au băut cafea au avut tensiune ridicată și un nivel de stres dublu, măsurat în hormoni de stres, comparativ cu cei care nu au băut cafea, ci placebo.

Dureri de burtă

Poate crezi că sursa crampelor, apărute la scurt timp după ce bei cafea, are altă sursă. Pentru cei cu stomac sensibil, vinovată poate fi chiar delicioasa cafea. Studiile au arătat că anumiți compuși din această băutură stimulează secreția de suc gastric și, din acest motiv, îți crește nivelul de aciditate din stomac. Crampele dureroase pot apărea mai ales dacă este consumată pe stomacul gol deoarece provoacă inflamații, agravând afecțiuni precum gastrita, refluxul gastroesofagian și ulcerul. De aceea, este necesară moderație pentru persoanele cu sensibilitate și, desigur, cafeaua la finalul micului-dejun, avertizează medicii, potrivit Click Sănătate.

Simţi că-ţi sare inima din piept

Simți că inima o ia razna și îți sare din piept. Poți resimți papitații, amețeală și poți chiar și să leșni dacă bei prea multă cafea pe fond de oboseală, consum de nicotină și alcool. Din acest motiv, mulți medici recomandă moderație, iar alții chiar interzic consumul de cafea, persoanelor care au experimentat în diverse contexte probleme la nivelul inimii, precum palpitațiile.

Te doare capul

Deoarece cafeina produce vasoconstricția vaselor de sânge cerebrale, când este stopat brusc consumul se va produce dilatația acestora, iar acest lucru cauzează criza dureroasă.

În esență, se produce un fenomen de sevraj: organismul este obișnuit cu un aport zilnic de cafeină, iar când acest aport este întrerupt, apare sevrajul, unul dintre simptome fiind chiar durerea de cap. Acest lucru se poate întampla când consumam regulat cafea, chiar și atunci când bem o ceașca cât de mică de cafea zilnic.

Ce putem face?

Trebuie să fim conștienți asupra modului în care cafeina ne afectează, și să fim atenți cât de multă cafeină consumăm zilnic. Dacă manifestați crize dureroase frecvent, puteți încerca să reduceți doza zilnică de cafeină sau chiar să o eliminați complet. Este foarte important ca aceasta să fie facută gradual: de exemplu, dacă consumați două cești de cafea dimineața, reduceți la o ceașcă pentru o perioada de timp, înainte de a renunța complet. Dacă întrerupeți brusc, poate trece mai bine de o săptămâna până când simptomele de sevraj să dispară, inclusiv durerea de cap, potrivit RoNeuro.ro

Urmăriți când apar durerile de cap și care sunt factorii care alină, sau, din contra, amplifică durerea. Respectați orele de somn (7-8 ore de somn pe noapte) și hidratați-vă corespunzator (2 litri de apă pe zi). De asemenea, exercițiile fizice regulate și respectarea orarului meselor sunt foarte importante. Încercați să controlați stresul. Uneori durerile de cap pot fi combătute sau prevenite prin tehnici de relaxare, meditație sau masaj, în locul utilizării medicamentelor sau cafeinei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel