Cum și de ce ar trebui să păstrați cordonul ombilical

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

Sângele cordonului ombilical reprezintă astăzi o resursă prețioasă pentru tratarea multor boli adesea grave și incurabile.

Progresul cercetării științifice a arătat că transplantul de celule stem hematopoietice conținute în cordonul ombilical reprezintă o terapie salvatoare pentru tratamentul a peste 70 de boli, potrivit Today.

Ce patologii pot fi tratate cu celule stem din cordonul ombilical?

Celulele stem din cordonul ombilical sunt optime în cazul unui transplant deoarece, nefiind specializate, sunt capabile să se diferențieze într-unul dintre numeroasele tipuri diferite de celule prezente în corpul nostru.

Ele pot fi utilizate în tratamentul patologiilor oncologice și hematologice precum leucemia, limfomul, patologii tumorale ale organelor, tulburări hematopoietice ereditare sau dobândite, disfuncționalități ale sistemului imunitar, tulburări metabolice etc.

Mai mult, imaturitatea lor imunologică le face utilizabile și pentru a înlocui, de exemplu, celulele pierdute sau deteriorate din creier la pacienții cu boala Parkinson sau din pancreas, pentru a trata persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau pentru a repara mușchiul cardiac după un atac de cord.

În prezent există peste 1.700 de studii clinice în întreaga lume care testează utilizarea sângelui din cordonul ombilical și a țesutului din cordonul ombilical în tratamentul diferitelor boli.

Aceste nenumărate studii demonstrează modul în care celulele stem din cordonul ombilical sunt foarte promițătoare pentru viitorul medicinei moleculare și regenerative.

Cât timp poate fi păstrat sângele din cordonul ombilical?

La unitățile private - biobăncile- perioada de conservare variază de la 10 la 30 de ani, iar familia este cea care decide perioada de crioconservare a probei lor. 

Când poate prelevat sângele din cordonul ombilical?

Sângele din cordonul ombilical poate fi prelevat în momentul nașterii.

Cum se face conservarea celulelor stem din cordonul ombilical?

Depozitarea publică pentru utilizare autolog-dedicată are loc în băncile de sânge din cordonul ombilical (BCO), unități publice acreditate la Sistemul Național de Sănătate. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel