Cum și-au poziționat Rusia și NATO Armata pentru ATAC. Putin, pregătit cu aparate de luptă PUTERNICE, cu BOMBE și rachete

Autorul articolului: Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri

Cum s-au poziționat strategic forțele armate ale Rusiei și ale NATO.

Amenințarea războiului dintre Rusia și Ucraina e tot mai mare, iar în ultimele luni, Rusia şi NATO au mutat trupe militare ca pe o tablă de şah.

Vladimir Putin ar avea dispuşi peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, în timp ce NATO consolidează flancul estic şi aduce trupe în Polonia şi România.

Rusia a adus și modernele sisteme de rachete S-400

"Ucraina este în acest moment înconjurată aproape în totalitate de ruşi. Cu 83 de grupuri tactice, mai precis - peste 100 de mii de soldaţi pe care îi are dispuşi aproape de graniţă în mai multe puncte din regiunile Rostov pe Don, Vornej, Kursk şi până în regiunile Breansk şi Smolensk, de pe frontiera cu Belarus.

Numai aici sunt aproximativ 30.000 de militari şi un număr necunoscut de avioane Suhoi 25-SM.

Aparate de luptă pe care Rusia le-a mai folosit şi în Afganistan sau în Siria. Su-25 poate fi echipat cu bombe de 250 sau 500 de kilograme, bombe cu dispersie și rachete fără ghidare.

Pe linia frontului cu Ucraina au fost aduse şi sisteme de rachete S-400, considerate unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană, la un cost inferior celui oferit de concurenți. Comparaţia e cu Patriot-ul american, bineînţeles.

A fost conceput pentru a intercepta și doborî orice amenințare venită din cer, avion sau rachetă.

S-400 are o rază de acțiune de 400 km și poate fi amplasat de tragere în doar cinci minute. Ruşii mai au lângă statul vecin sisteme de rachetă Iskander M. Lansatoare ce pot folosi șapte tipuri de rachete și pot transporta până la zece tipuri de focoase. Convenţionale sau nucleare.

Numai în ultimele 2 saptamâni, militari şi tehnică de luptă au ajuns în Polonia şi în România, iar NATO a anunţat că îşi va spori prezenţa şi în Estonia, Lituania şi Letonia  În Polonia au ajuns 1.700 de militari americani, iar convoiul a trecut în urmă cu vreo două săptămâni chiar prin România.

Tehnica de luptă specifică acestui detaşament este formată din transportoarele Bradley M2. Sunt șenilate blindate de infanterie dotate cu tunuri de 25mm, rachete antitanc și mitraliere 7,62mm.

La noi, în România, cei o mie de americani au adus Strykere. Transportoare similare cu noile blindate ale Armatei Române, Piranha V. Pot fi dotate cu o mitralieră grea de 12,7 milimetri, un lansator de rachete ghidate antitanc, aruncatoare de grenade şi mai multe tipuri de tunuri. Stryker mai poate fi echipat şi pentru misiuni de recunoaştere, ca vehicule de comandă sau pentru evacuare medicală", potrivit Observator News.

Ce au vorbit la telefon Biden şi Putin

Preşedintele american, Joe Biden, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au avut sâmbătă o convorbire telefonică pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, în condiţiile în care SUA a cerut tuturor cetăţenilor săi să părăsească ţara şi şi-au redus prezenţa diplomatică la Kiev.

Biden a preluat apelul la reşedinţa prezidenţială de la Camp David, Maryland, unde a mers vineri după-amiază.

Convorbirea telefonică securizată dintre preşedintele Biden şi preşedintele rus Putin s-a încheiat la ora 12:06, ora de Est a SUA (17:06 GMT), a informat sâmbătă serviciul de presă al Casei Albe, conform EFE. Cei doi lideri au vorbit puţin mai mult de o oră, potrivit AFP, citează Agerpres.

Statele Unite sunt pregătite să se angajeze în diplomaţie cu Rusia în legătură cu situaţia din Ucraina, dar sunt la fel de pregătite şi pentru alte scenarii, i-a spus Joe Biden lui Vladimir Putin.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden i-a mai transmis liderului rus că SUA şi aliaţii lor vor răspunde decisiv şi vor impune costuri rapide şi severe Rusiei în cazul unei invazii în Ucraina.

Casa Albă a avertizat, de asemenea, că o invazie ar duce la suferinţe umane şi ar diminua poziţia internaţională a Rusiei.

Kremlinul a comunicat că Vladimir Putin i-a spus lui Biden că răspunsul SUA la principalele solicitări de securitate ale Rusiei nu a luat în considerare preocupările cheie şi că Moscova va răspunde în curând și a denunţat că isteria Occidentului privind o iminentă invazie rusă în Ucraina a atins apogeul. Escaladarea în jurul problemei "invaziei" a fost făcută în mod coordonat.

Isteria a atins pur şi simplu punctul culminant, a declarat consilierul preşedintelui rus pentru afaceri internaţionale, Iuri Uşakov, după discuţia telefonică de peste o oră dintre cei doi lideri, relatează şi EFE.

Aceasta a fost prima convorbire directă între Putin şi Biden de la 30 decembrie, când şi-au expus clar divergenţele cu privire la Ucraina, remarcă agenţia spaniolă de presă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel