Cum se vopseau ouăle de Paște în copilăria Mirelei Vaida: „Apa nu era aruncată. O dădeai mai departe la vecina de la vale”

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 11 apr 2023, 17:45 | Categorie: Social
Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram
Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Mirela Vaida și-a amintit cu nostalgie de perioada Paștelui petrecută în copilărie. 

Mirela Vaida respecta în copilărie toate tradițiile și obiceiurile pe care le impune perioada Sărbătorilor Pascale. Vedeta și-a amintit cu nostalgie de acea perioadă, dar și de diferențele pe care le-a observat în familia soțului său, care este din Ardeal.

„În Ardel, la zona soțului, pentru că ei trăiesc și cu unguri, secui, sași, să spunem că este mai diluată tradiția asta, care la noi, la moldoveni, cel puțin la țară, se ține destul de strict. De exemplu, oamenii merg în fiecare seară la Denii, tot satul vine la biserică încă din Lunea Mare. Miercurea este o tradiție, mergeam să facem mormintele bunicilor în cimitir. Mergem la prânz cu fratele meu și cu părinții, prășeam florile, vopseam gărdulețul de la cimitir, aprindeam lumânări, făceam curat.”, a declarat Mirela Vaida, în exclusivitate pentru Spectacola.

Cum se vopseau ouăle în copilăria vedetei

Când vine vorba de colorarea ouălor, Mirela Vaida spune că tot satul avea obiceiul de a folosi aceeași vopsea, care se găsea extrem de greu și care era utilizată de fiecare gospodină. 

„Astăzi, viteza în care trăim poate i-a făcut pe mulți tineri să nu mai respecte la fel tradiția, dar bătrânii și acum fac la fel. Îmi aduc aminte că aveam un ceaun cu soluție roșie de ouă și se dădea din poartă în poartă. Fiecare gospodină lua ceaunul cu apă fierbinte și își făcea ouăle. Apa nu era aruncată, erau greu de găsit, scumpă, o dădeai mai departe la vecina de la vale. Toată strada făcea ouă din aceeași soluție și din aceeași oală. Este o sărbătoare toată săptămâna. Noi aveam în copilărie straturi de lalele în toate culorile și era așa o bucurie și explozie de culori în curte, cu copaci înfloriți. Sărbătoarea Paștelui era o lumină, o binecuvântare.”, a continuat vedeta. 

Mirela Vaida, un Paște mai atipic

Chiar dacă Mirela Vaida era obișnuită să întâmpine Sărbătorile Pascale cu toate bucatele specifice acestei perioade, vedeta spune că anul acesta va petrece departe de casă.

„Anul acesta sunt invitată să cânt la Târgul Mureș, am fost și anul trecut și merg și anul acesta în același loc, cu mai mulți artiști din România. Este atipic și nu prea, pentru că soțul meu are multe rude acolo, bunicul lui a fost din Târgul Mureș și practic verișorii, unchii sunt acolo și o să se îmbine munca cu tradiția și familia. Vom pleca de vineri și vom sta acolo în familia și duminică va fi acest spectacol de Paște. Copiii vor fi la bunicii de la Cluj de când începe vacanța. Ne vom reîntâlni cu ei acolo, de Paște. Deci este un Paște petrecut în Ardeal, ceea ce cumva îmi convine, pentru că sunt eu gospodină, dar eram puțin obosită și să mă apuc acum să gătesc toate cele, parcă e mai frumos să merg în Ardeal și să fie făcute. 

Ardelenii au de toate, și ei știu să facă la fel de bine preparatele de Paște, și la ei iese la fel de bine cozonacul și pasca. Ne propunem să mergem la Catedrală la Înviere. Aștept să văd cum este Paștele în Ardeal, pentru că și acolo sunt oameni iubitori de tradiții și așa un Paște departe de casă nu am mai avut de mult timp.”, a mai spus aceasta, în exclusivitate pentru sursa citată.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience