Cum se reflectă muzica în sentimentele electorale ale britanicilor

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Câteodată, doar o melodie poate rezuma starea de spirit națională. Când un umed Rishi Sunak a dat startul alegerilor generale în mai, piesa Things Can Only Get Better de la D:Ream a răsunat pe Downing Street. Cinci săptămâni mai târziu, alegătorii au ales piese mai melancolice pentru a captura oboseala politică.

Ascultătorii Boom Radio, întrebați să aleagă o melodie clasică care să reflecte sentimentele lor despre campanie, au selectat Comfortably Numb de la Pink Floyd, Bohemian Rhapsody de la Queen („Is this the real life? / Is this just fantasy? / Caught in a landslide / No escape from reality”) și All Along the Watchtower de la Bob Dylan („There must be some way out of here / Said the joker to the thief”), scrie The Guardian.

Aceste selecții nu au surprins după o săptămână în care prim-ministrul și liderul laburist, Keir Starmer, s-au certat în dezbaterea BBC de miercuri, un membru al audienței întrebând „sunteți voi cei mai buni pe care îi avem?”, poliția investigând scandalul pariurilor politice și Institutul pentru Studii Fiscale spunând că principalele partide nu sunt sincere despre viitorul impozitelor, asistenței sociale și cheltuielilor publice, concluzionând că „vom vota într-un vid de cunoștințe”.

Sugestia melodiei Heaven Knows I’m Miserable Now de la The Smiths și Sound of Silence de la Simon and Garfunkel („Hello darkness, my old friend”) părea aproape inevitabilă.

Selecțiile vin în săptămâna în care sondajele Ipsos au arătat că Starmer ar avea cel mai prost rating de satisfacție (-19) dintre toți liderii opoziției care preiau puterea din 1979 încoace, iar Sunak are cel mai prost scor de satisfacție dintre toți prim-miniștrii în timpul unei campanii electorale în aceeași perioadă.

Dacă toate melodiile par datate, este pentru că DJ-ii de la Boom Radio au o vârstă medie de 70 de ani, iar programele lor sunt orientate către baby boomers, generația definită de obicei ca cei născuți între 1946 și 1964.

Această cohortă este deosebit de relevantă pentru alegeri, deoarece sunt mai probabil să voteze decât orice alt grup. Boomers mai tineri (și cei mai în vârstă membri ai generației X – născuți în anii 1960 până în 1980) spun sondajelor că sunt mai predispuși să voteze pentru laburiști. Dintre cei de peste 65 de ani, balanța sprijinului se înclină către conservatori.

Au fost puține melodii cu adevărat furioase pe listă. Rage Against the Machine’s Killing in the Name nu a figurat, deși Anarchy in the UK de la Sex Pistols da. Tonul a fost mai degrabă ironic, cu The Who’s Won’t Get Fooled Again („Meet the new boss, same as the old boss”) și The Beatles’ Revolution („You say you got a real solution / Well, you know we’d all love to see the plan”).

Dar, generația baby boomers este poate conștientă că nu are la fel de mult de pierdut ca alegătorii mai tineri. Așa cum a scris un membru al generației, Khalid Haneef din Watford, pentru The Guardian săptămâna aceasta: „Am ratat războaiele mondiale; am beneficiat de un NHS funcțional și gratuit; am petrecut în anii 1960; și avem o pensie cu triplă blocare. Taxe de școlarizare? Ne-au plătit să petrecem la universitate! Și deținem peste 75% din stocul de locuințe private din țară.”

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel