Cum se fac anchetele Consiliului Concurenței: Date din interior. Chirițoiu recunoaște, de asta durează doi ani o investigație

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Fotografie creată de picjumbo.com, de la Pexels
EXCLUSIV
Fotografie creată de picjumbo.com, de la Pexels

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a discutat, la DCNews, despre dificultatea cu care se realizează anchetele în domeniul concurenței.

Șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, arată de ce durează atât de mult să se finalizeze o anchetă a Consiliului Concurenței.

”Când nu ai dovadă de comunicare între companii (suspectate de încălcări ale legislației concurenței n.r.) este mai complicat. Nu este imposibil, dar e mai complicat.”, spune Chirițoiu.

Acesta a dat ca exemplu ancheta desfășurată acum mai mulți ani, atunci când companiile care au încălcat regulile concurențiale au fost sancționate pe baza unor dovezi foarte clare.

”Când am sancționat firmele petroliere, noi am avut noroc. Atunci a fost cea mai mare amendă din istoria României - 220 de milioane de euro, am câștigat-o în instanță. Atunci am găsit comunicarea între ei. Au avut ședință în Asociația Petroliștilor și au decis să scoată (de la comercializare n.r.) un anumit sortiment. Atunci am avut dovada unei comunicări. Altfel, este mult mai dificil”, explică șeful Consiliului Concurenței.

”E similar cu Procuratura”

”Investigațiile merg lent. Asta-i natura activității - nu poți să sancționezi ceva (fără constatare n.r.). Noi suntem similari cu Procuratura - înainte de a te sancționa, trebuie să fi greșit. Deci, trebuie să faci o greșeală eu să o descopăr, să mă asigur că am dovezi că ai încălcat legea și apoi să aplicăm sancțiunea”, explică șeful Consiliului Concurenței.

Bogdan Chirițoiu explică și modalitatea în care se desfășoară investigațiile Consiliului Concurenței.

”La noi, instrumentul de bază este cu mandat judecătoresc, intrăm în sediul companiei și luăm documente. Mai ales în ultimii ani, strângem date din computere, telefoane ca să descoperim un comportament ilegal pe care îl presupunem”, dar ține să precizeze și care sunt limitele anchetelor ”Noi nu ascultăm telefoane, nu avem mijloace atât de intruzive”, arată șeful structurii de supraveghere a concurenței.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel