Cum salvezi pe cineva de la înecul cu mâncare

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Înecul cu mâncare poate avea, din păcate, consecinţe fatale. Aşa cum s-a întâmplat şi cu adolescenta de doar 14 ani care a murit după ce s-a înecat cu un jeleu sferic. iată cum poţi acţiona pe moment dacă ai în jur pe cineva care are parte de o astfel de exeprienţă nefericită!

Manevra Heimlich este cea mai indicată în astfel de situaţii. Este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp strain. Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor. 

10 lucruri esențiale

1. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.):

2. Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Sunaţi la 112.

3. Ridicaţi pacientul.

4. Plasaţi-vă în spatele acestuia.

5. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

6. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul.

7. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.

8. Repetataţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.

9. Dacă victima îşi pierde conştienţa poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur. Începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezând cealaltă mână peste aceasta.

10. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel