Cum să îți pregătești mașina pentru iarnă? Sfaturi utile pentru a trece peste anotimpul rece

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Drumurile înghețate, temperaturile scăzute și furtunile de ninsoare din timpul iernii pot fi teste greu de trecut pentru șoferi și mașinile lor. De aceea trebuie să vă pregătiți din timp mașina pentru cel mai răcoros sezon și să vă asigurați că totul funcționează cum trebui.

 

Expertul auto Matas Buzelis de la carVertical a pregătit o listă de sfaturi utile pentru a vă ajuta să treceți iarna în siguranță și să evitați problemele pe șosea.

Folosiți cauciucuri de iarnă

Ierna șoferii trebuie să își schimbe stilul de condus la 180 de grade. Chiar și în timpul zilei, zăpada, noroiul și așa numita gheață ”neagră” pot crea probleme, în special dacă folosiți anvelope cu un nivel scăzut de aderență.

„Anvelopele sunt singurele componente ale mașinii care fac contact cu solul. O aderență slabă în condiții alunecoase poate fi principalul motiv al pierderii controlului mașinii”, – spune Matas Buzelis, directorul de comunicații carVertical.

Ca să reduceți riscul de derapare este necesar să conduceți cu atenție și să selectați anvelope corespunzătoare de iarnă. Cu toate acestea, nu toate anvelopele de iarnă au același randament pe suprafețe similare.

Atunci când alegeți un set de anvelope de iarnă, acordați o atenție deosebită marcajelor unde producătorii afișează cote de aderență pe teren umed (de la A la E). De asemenea, căutați un simbol de fulg de zăpadă – acesta indică faptul că anvelopa a trecut un test special care măsoară frânarea pe un drum înzăpezit. Dacă aveți nevoie de anvelope de iarnă și mai robuste, omologate pentru condiții extrem de friguroase, căutați un simbol cu un munte cu trei vârfuri plus fulgul de zăpadă.

Protejați caroseria de rugină

Producătorii de mașini caută constant modalități de a îmbunătăți eficiența motorului, plus confortul și siguranța pasagerilor. Cu toate acestea, nu toți investesc într-o protecție bună împotriva coroziunii, lucru care ar putea deveni o problemă gravă după doar câteva ierni.

Proprietarii de vehicule care doresc să-și protejeze mașinile de rugină pot lua relativ ușor măsuri de protecție. De exemplu, spălarea mașinii pe timp de iarnă de cel puțin 1-2 ori pe lună va ajuta la îndepărtarea sării. Cu toate acestea nu există o garanție de 100% că elementele caroseriei nu vor fi susceptibile la coroziune într-un an sau doi.

Cel mai eficient mod de a proteja un vehicul împotriva coroziunii este utilizarea produselor de protecție împotriva ruginii care pot fi aplicate pe șasiul vehiculului dumneavoastră. Un singur strat de protecție împotriva ruginii va prelungi dramatic durata de viață a unei mașini.

Inspectați ștergătoarele de parbriz

Sezonul de iarnă este imprevizibil – un viscol puternic poate reduce drastic vizibilitatea și vă poate pune viața în pericol. Prin urmare, ștergătoarele mașinii dvs. trebuie să fie în stare să îndepărteze zăpada de pe parbriz.

În funcție de producător, până și utilizarea moderată a ștergătoarelor le poate uza în decurs de un an de zile. După aceea, ștergătoarele nu mai pot îndepărta murdăria și apa cu aceeași eficiență. De asemenea, ștergătoarele uzate au tendința de a zgâria parbrizul.

Verificați sistemul de spălare a parbrizului și alimentați rezervorul cu lichid de spălare potrivit sezonului

Există două categorii de lichide pentru spălat parbrizul: lichid de spălare de vară și lichid de spălare de iarnă. Deși arată la fel, cele două soluții au compoziții diferite care le ajută să atingă eficiența maximă în condițiile pentru care au fost gândite. De exemplu, lichidul de spălat vara este mai eficient la îndepărtarea gâzelor și insectelor, în timp ce lichidul de spălat de iarnă funcționează impecabil atunci când vine vorba despre îndepărtat sarea și straturi groase de murdărie.

Mai important, atunci când temperaturile scad, lichidul de vară începe să înghețe și înfundă întregul sistem de spălare a parbrizului, inclusiv jeturile de evacuare. Pentru a evita aceste probleme gratuite, goliți lichidul de spălare a parbrizului înainte să înceapă iarna și înlocuiți-l cu lichid adecvat pentru anotimpul geros, lichid care conține ingrediente active precum glicerina.

Verificați bateria

Durata medie de viață a bateriei unei mașini este de 3 până la 4 ani. Desigur durata de viață a bateriei depinde de diverși factori, dar majoritatea șoferilor tind să-și schimbe bateriile doar în caz de urgență.

Pentru a evita să nu vă pornească mașina din cauza unei baterii descărcate, verificați starea bateriei înainte de a începe iarna. Majoritatea bateriilor au un indicator luminos care arată în ce stare de funcționare sunt. Porniți contactul și uitați-vă la indicatorul luminos. Când tensiunea bateriei este scăzută, indicatorul devine roșu, iar când bateria este în stare bună, devine verde. Veți vedea negru când bateria este descărcată și nu mai poate fi folosită.

Folosiți covorașe de cauciuc sau din plastic

În timp ce covorașele din material textil fac interiorul vehiculului mai confortabil, ele vin la pachet și cu destule dezavantaje. Mai ales iarna când covorașele devin un fel de prosoape menite să absoarbă umezeala, care ulterior se evaporă în interiorul mașinii, face condens pe ferestre și le îngheață din interior.

Puteți evita acest cerc vicios neplăcut foarte ușor. Pur și simplu înlocuiți covorașele din material textil cu altele din cauciuc sau plastic. În plus, covorașele din cauciuc sau plastic durează mai mult, nu se vor păta, vă vor ajuta să combateti rugina și să protejați podeaua mașinii dvs.

Uitați de racleta pentru parbriz

În dimineațile friguroase de iarnă, oamenii se grăbesc să plece de acasă fără a îndepărta în mod corespunzător zăpada și gheața de pe geamurile mașinilor. Din păcate, un asemenea comportament nesăbuit prezintă un risc ridicat atât pentru ei cât și pentru ceilalți șoferi.

„A face accident pentru că nu ai reușit să îndepărtezi complet gheața și zăpada de pe parbrizul și geamurile laterale ale mașinii este un eveniment la ordinea zilei. Orice mică daună vă va afecta integritatea și valoarea mașinii” – spune M. Buzelis.

Dacă vehiculul dvs stă afară pe timp de iarnă, există o șansă mare să folosești o racletă pentru a îndepărta gheața și zăpada de pe geamuri, dar acesta nu este cel mai eficient mod de a dezăpezi mașina. Există o gamă largă de produse de dezghețare și lichide de dezghețare care ajută la topirea gheții și a zăpezii în cel mai scurt timp.

Pregătirea mașinii pentru iarnă ar trebui să fie o componentă firească din rutina fiecărui șofer. Astfel vă micșorați riscul de a fi implicați într-un accident rutier și de a întâmpina diverse neplăceri pe drum. Mașinile bine întreținute au o valoare reziduală mai mare, de care veți beneficia în calitate de proprietar atunci când vă veți decide să vindeți vehiculul.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel