Cum să îngrijești plantele în sezonul cald. Aspectele la care trebuie să fii atent

Autorul articolului: Andreea Cercel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au dezvăluit cum trebuie îngrijite corect plantele vara. 

Temperaturile au atins maxime amețitoare în această perioadă. Un val de căldură persistent continuă să ardă toată țara, iar unii experți spun că actuala perioadă de caniculă ar putea fi cea mai fierbinte din istoria înregistrată până acum, la nivel global. În tot acest timp, este posibil să vă întrebați cum puteți să vă îngrijiți plantele de exterior, deoarece multe dintre ele sunt vulnerabile la stres și deshidratare în timpul perioadelor prelungite de căldură extremă, iar în continuare am adunat cele mai bune sfaturi de la experți, pe care trebuie neapărat să le știți, notează Bestlife.

Udați-le în profunzime și constant

La fel cum vă puteți deshidrata rapid în timpul unui val de căldură, și plantele dumneavoastră au nevoie disperată de apă.

Andrew Laurier, un expert în grădinărit, recomandă creșterea frecvenței de udare în timpul unui val de căldură, concentrându-se pe udarea în profunzime mai degrabă decât pe stropirea la nivel de suprafață.

"Udați dimineața devreme sau seara pentru a minimiza evaporarea", sugerează Laurier. "Asigurați-vă că apa ajunge în zona rădăcinilor pentru a susține plantele în timpul acelor zile călduroase."

Fern Berg, expert în grădinărit, este de acord că udarea în profunzime este esențială și spune că ar trebui să verificați în mod regulat nivelul de umiditate al solului pentru a determina dacă este nevoie de mai multă apă.

Asigurați-le umbră și adăpost

La fel cum ar trebui să căutați un adăpost într-o zi caniculară, și plantele vor vrea să beneficieze de o pauză de la strălucirea soarelui.

"Este o idee bună să oferiți puțină umbră temporară pentru plantele dvs. cele mai sensibile la căldură. Acest lucru este la fel de simplu ca și folosirea unor cearșafuri vechi, a unor pânze de umbră sau chiar a unei umbrele sau a unui foișor pentru plantele mai mari", spune Berg. "Protejând plantele de lumina directă a soarelui în cea mai fierbinte parte a zilei, veți reduce probabilitatea ca acestea să fie prea stresate de căldură."

Laurier adaugă că reducerea intensității luminii solare minimizează pierderea de apă prin evaporare. "În plus, luați în considerare relocarea plantelor în ghiveci în zone umbrite în timpul căldurii extreme", sugerează el.

Protejați-le de vânt

La fel cum plantele au nevoie de o pauză de la soare, acestea ar putea avea nevoie și de o pauză de la vânturile fierbinți.

"Dacă valul de căldură este însoțit de vânt cald și uscat, protejarea plantelor cu o protecție împotriva vântului va face o mare diferență în ceea ce privește capacitatea lor de a supraviețui vremii extreme", explică Berg. "Nu numai că vântul va exercita o presiune suplimentară asupra unei plante deja stresate, dar va usca solul din jur chiar mai repede decât soarele singur."

Berg spune că o protecție eficientă împotriva vântului poate fi la fel de simplă ca agățarea unei foi de plastic, lemn sau metal deasupra plantelor dumneavoastră vulnerabile. 

Evitați fertilizarea

Când vedeți că plantele dumneavoastră nu mai sunt la fel de verzi, s-ar putea să interveniți instinctiv cu îngrășăminte. Cu toate acestea, experții avertizează că acest lucru poate face mai mult rău decât bine în timpul unui val de căldură.

"Temperaturile ridicate pot stresa plantele, făcându-le mai sensibile la arderea îngrășămintelor", explică Laurier. "Cel mai bine este să evitați fertilizarea în timpul unui val de căldură, deoarece aceasta poate solicita și mai mult plantele. În schimb, concentrați-vă pe menținerea hidratării lor și așteptați până când vremea se răcește înainte de a relua fertilizarea."

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel