Cum să calculezi ora exactă la care trebuie să te culci pentru a te odihni

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (SHVETS production)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (SHVETS production)

Nu există o oră de culcare standard pentru toată lumea, pentru că fiecare are propriul ritm.

Este normal în societăţile occidentale să ai un deficit de somn. Timpul liber şi munca se ciocnesc şi lasă puţin timp de odihnă şi, uneori, oricât de devreme ne-am culca, nu putem adormi. Cheia este că nu există o oră de culcare standard pentru toată lumea, pentru că fiecare are propriul ritm diferit. Dar există un factor care ne poate oferi cheia pentru a şti la ce oră să dormim.

Dr. Andrew Huberman, de la Universitatea Stanford, a dezvăluit care ar putea fi cel mai bun moment pentru a dormi, informează "The Sun".

"Scăderea ta de energie de după-amiază (fie uşoară sau severă) are loc la 14:30 - 15:00? Notează-o pentru câteva zile", a scris medicul pe Twitter.

"Presupunând că nu există schimbări majore în somnul de noapte sau nu mănânci un prânz bogat, ora ta ideală de culcare este cel mai probabil la şase până la şapte ore după acesta", adaugă el.

Tiparele de somn

Tiparele de somn sunt controlate de ciclul circadian, ceasul natural al corpului. Termenul se referă la schimbările fiziologice care apar pentru a vă face să vă simţiţi mai alert sau mai somnoros, scrie Rador, citând 20minutos.es. De exemplu, dimineaţa, organismul eliberează hormoni care te trezesc ca răspuns la lumina soarelui. Dar pe măsură ce ziua avansează, începi să eliberezi şi alte substanţe chimice care te pot face să te simţi obosit, moment cunoscut sub numele de depresie postprandială.

Huberman crede că cheia pentru a şti când să mergi la culcare poate fi găsită prin monitorizarea momentului în care are loc această scădere, deoarece oferă o indicaţie despre cât de departe te afli în ciclul somn-veghe.

Astfel, dacă începi să te simţi obosit în jurul orei trei după-amiaza, ar trebui să încerci să adormi între nouă şi zece seara, potrivit teoriei sale.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel