Cum ne dăm seama că suntem în recesiune. Avertismenul specialiștilor

Autorul articolului: Andreea Ditcov |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Sursă foto: Pexels (Towfiqu barbhuiya)
Sursă foto: Pexels (Towfiqu barbhuiya)

Specialiștii în economie vorbesc despre o criză aparentă, însă care nu îndeplinește condițiile. 

Oricui îi pasă de bunăstarea sa știe că recesiunile au loc atunci când există două trimestre consecutive de creștere negativă și când spunem oricui, îi excludem pe cei decid, de fapt, când economia este în recesiune. Pentru acești oameni, la Biroul Național de Cercetări Economice (NBER), definiția recesiunii este mult mai sumară.

Oficial, NBER definește recesiunea ca fiind ”o scădere semnificativă a activității economice care este răspândită în întreaga economie și durează mai mult de câteva luni”, scrie CNBC. Economiștii biroului, de fapt, susțin că nici măcar nu folosesc produsul intern brut, cea mai largă măsură a activității, ca barometru primar.

Acest lucru este important, deoarece datele care apar joi ar putea indica că SUA au înregistrat a doua perioadă consecutivă de creștere negativă în al doilea trimestru. Chiar dacă fiecare perioadă de după 1948 din două trimestre negative consecutive a coincis cu o recesiune, acest lucru s-ar putea să nu se întâmple de această dată.

A fi sau a nu fi în criză?

De ce? Este complicat!

”NBER ar fi considerat amuzantă o recesiune, atunci când creăm 400.000 de locuri de muncă pe lună”, a spus Dean Baker, cofondatorul Centrului de Cercetare Economică și Politică. ”Nici nu-mi pot imagina că s-ar gândi pentru o secundă că suntem într-o recesiune.”

Într-adevăr, salariile non-agricole au crescut în medie cu 457.000 de dolari pe lună în primele șase luni ale anului, condiții asociate cu greu cu o recesiune economică. Mai mult, există 11,3 milioane de locuri de muncă vacante și doar 5,9 milioane de lucrători disponibili pentru a le ocupa, ceea ce indică faptul că angajările ar trebui să continue în forță.

Confuzie și furie din partea celor afectați de inflație

Dar există și dezavantaje.

Cheltuielile de consum la nivelul dolarului au fost solide, dar atunci când sunt ajustate pentru un maxim de 40 de ani pentru inflație, au fost mult mai mici. Deficitul comercial al SUA a atins un nivel record în martie, o altă măsură negativă pentru PIB. Stocurile au rămas în urmă, ceea ce afectează și creșterea, așa cum este măsurată de Biroul de Analiză Economică.

Pentru public, totuși, acestea sunt doar detalii reziduale pe care economiștilor vor trebui să le analizeze la un moment dat. Dacă valoarea PIB-ului din trimestrul II este negativă, iar jurnaliştii şi Casa Albă nu numesc o recesiune, se poate stârni confuzie şi poate o oarecare furie din partea celor care au fost afectaţi de creşterea inflaţiei şi de o încetinire clară a unor aspecte ale economiei.

La urma urmei, există o mulțime de lucruri care fac perioada să se simtă ca o recesiune: prețuri în creștere, penurie larg răspândită de produse și avertismente de la companii precum Walmart că profiturile scad din cauza schimbării obiceiurilor consumatorilor.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel