Cum ar putea creierul albinelor, de mărimea unei semințe de susan, să revoluționeze inteligență artificială

Ionela Valentina Miu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Oamenii de știință britanici spun că albinele, care au creierul de mărimea unei semințe de susan, excelează atunci când vine vorba de luarea rapidă a deciziilor. Aceștia încearcă să valorifice puterea creierului acestor insecte în încercarea de a îmbunătăți sistemele și dispozitivele de inteligență artificială.

Experții de la Universitatea din Sheffield au examinat modul în care albinele decid ce flori să exploreze pentru nectar.

Liderul studiului, Dr. HaDi MaBouDi, a spus că scopul este de a dezvolta mașinării calificate „care pot gândi ca albinele”.

În cadrul studiului, cercetătorii au antrenat 20 de albine să recunoască cinci flori de culori diferite. Florile albastre conțineau sirop de zahăr, florile verzi conțineau apă tonică amară, iar celelalte culori aveau glucoză.

Albinele au fost apoi lăsate să intre într-o grădină în care florile conțineau doar apă distilată pentru a vedea cum se comportă. În urma experimentului s-a descoperit că albinele se îndreptau spre florile despre care credeau că vor conține hrană, ajungând acolo în aproximativ 0,6 secunde și, totodată, evitau florile despre care credeau că nu conțin hrană, informează BBC.

„Ceea ce am făcut în acest studiu este să dezvăluim mecanismele care stau la baza acestor capacități remarcabile de luare a deciziilor.

Acum le putem folosi pentru a proiecta roboți și mașinării autonome mai bune, mai robuste și mai ferite de riscuri, care să gândească ca albinele, unele dintre cele mai eficienți navigatori din lumea naturală”, a afirmat Dr. MaBouDi, de la Departamentul de Informatică din Sheffield, care a lucrat alături de omologii de la Universitatea Macquarie din Sydney.

Oamenii de știință spun că cercetarea va permite dezvoltatorilor să adapteze descoperirile pentru a-și perfecționa produsele bazate pe inteligență artificială.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel