Cum ajung CEREALELE din Ucraina în România. Grindeanu, despre viitoarea POARTĂ de intrare în țară: ”Operaționalizăm rapid liniile de cale ferată”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Ucraina a trimis până acum în portul românesc Constanţa aproximativ 80.000 de tone de cereale, fiind aşteptate să sosească cantităţi şi mai mari.

După blocarea porturilor ucrainene de către invazia Rusiei, autoritățile de la Kiev au fost nevoite să apeleze la calea ferată și să redirecționeze exporturile în vestul țării și spre micile sale porturi de la Dunăre

”Există aproximativ 80.000 de tone de cereale care au ajuns deja, ele sunt depozitate în silozuri, o parte fiind încărcate pe nave. Alte 80.000 de tone sunt aprobate şi se află în drum spre Constanţa", a declarat pentru Reuters Florin Goidea.


Foto: Portul Constanța / Flickr, cod_Gabriel

Acesta a explicat că cerealele au ajuns fie pe calea ferată, fie transportate cu barjele pe Dunăre, iar portul Constanța are capacitatea de a gestiona exporturi suplimentare de cereale.

Capacitatea de stocare în portul Constanţa este de aproximativ două milioane de tone, iar anul trecut au fost gestionate de aici exporturi de aproximativ 24 milioane de tone.

Reabilitarea căii ferate sovietice până la Galați



România a lansat o licitație pentru reabilitarea rapidă a unei linii de tren din epoca sovietică, cu ecartament larg, care vine din Republica Moldova şi ajunge direct în Portul Galaţi.

Operaționalizăm rapid liniile de cale ferată din Portul Galați. Acest port dunărean va deveni, alături de portul Constanța, unul dintre punctele cheie din regiune pentru transportul mărfurilor și materiilor prime”, a spus Sorin Grindeanu.

Rețeaua feroviară a Ucrainei folosește un ecartament rusesc care măsoară aproximativ 1,5 metri, cu aproximativ 10 centimetri mai lat decât sistemul european.

Galațiul are o linie feroviară dezafectată cu ecartament mai mare, care leagă România de Ucraina, prin Moldova, și care ar permite transportarea cu ușurință a mărfurilor ucrainene în portul românesc.

Termenul limită pentru licitația de reabilitare a liniei este 19 mai. Lucrările la cei 3.583 de metri de linie cu ecartament lărgit ar putea dura apoi două luni, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

La aceste lucrări se adaugă și modernizare a 1.167 de metri de linie normală. ”Suma de 1,289 milioane de lei fără TVA necesară reparațiilor va fi suportată din bugetul CFR Infrastructură.”, mai arată ministrul.

Luni, analiştii de la APK-Inform au informat că poliţiştii de frontieră din Ucraina au închis câteva căi navigabile în zona gurii fluviului Dunărea, din cauza minelor care plutesc în derivă în Marea Neagră, ceea ce îngreunează și mai mult transportul cerealelor înspre România, relatează Agerpres.

Dar ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat săptămâna trecută la Bucureşti că există o şansă de îmbunătăţire a infrastructurii Dunării şi a rutelor comerciale.

"Există o şansă reală importantă pentru ca fluviul Dunărea să devină chiar şi mai profitabil din punct de vedere economic, mai important şi să conecteze mai bine ţările din regiunea Mării Negre cu ţările din vestul Europei, din punct de vedere comercial", a afirmat Kuleba.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel