Cum a fost marcată sărbătoarea Mărţişorului în străinătate

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Institutul Cultural Român (ICR) marchează sărbătoarea Mărţişorului cu fast și entuziasm, promovând astfel una dintre cele mai vechi și frumoase tradiții românești la nivel internațional.

Evenimentele dedicate acestui simbol al începutului de primăvară vor avea loc în mai multe orașe din lume, inclusiv la New York, Stockholm, Varşovia, Lisabona, Nicosia, Tel Aviv, Veneţia, Madrid, Chişinău, Viena, Paris, Istanbul, Roma şi Londra.

Un exemplu al acestei inițiative este atelierul de creație organizat la Ambasada României din Nicosia, în perioada 29 februarie - 3 martie. Aici, artistul iconar Radu Dincă va demonstra talentul și priceperea sa în arta confecționării mărțișoarelor, iar expoziția de mărțișoare create de acesta va reprezenta un moment deosebit în calendarul cultural al Ciprului.

La New York, ICR va găzdui o seară de performance, poezie și fotografie, unde celebra poetă Anca Stuparu și artista Marie Christine Katz vor încânta publicul cu creațiile lor. Evenimentul va fi marcat și de lansarea volumului bilingv de haikuuri și fotografie „The Blade of Words / Tăişul cuvintelor”, semnat de cele două invitate, care reprezintă o dovadă vie a dialogului cultural și artistic între România și Statele Unite.

ICR Madrid va continua seria de evenimente dedicate Mărțișorului cu un recital de pian susținut de talentata Raluca Știrbăț, în cadrul căruia vor răsuna compoziții semnate de marii maeștri ai muzicii clasice. De asemenea, copiii vor avea oportunitatea să se implice în tradiție printr-un atelier de confecționare de mărțișoare, organizat la Biblioteca Publică Municipală Iván de Vargas din Madrid.

În Paris, tradiția Mărțișorului va fi celebrată printr-o serie de evenimente în parteneriat cu Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova. Tinerii din Liga Studenţilor Români în Străinătate - filiala Paris vor oferi mărțișoare pariziencelor, iar un atelier de creație va fi deschis pentru publicul de toate vârstele, sub îndrumarea artizanului Cristina Catană.

La ICR Londra, copiii au avut ocazia să învețe taina împletirii celor două fire de mătase, participând la un atelier de confecționat mărțișoare. Acest eveniment a reprezentat un mod minunat de a transmite tradiția românească noilor generații stabilite în Marea Britanie.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel