Care sunt culorile care atrag țânțarii

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Totul despre virusul West Nile. Cum se transmite și cum se tratează / Foto: Freepik jcomp
Totul despre virusul West Nile. Cum se transmite și cum se tratează / Foto: Freepik jcomp

Experții au stabilit care sunt culorile care atrag țânțarii.

Fie că primiți oaspeți, fie că vă bucurați de soare în curtea din spate sau plantați flori noi, vara aceasta veți dori să faceți tot posibilul pentru a vă proteja de dăunători.

Țânțarii sunt deosebit de problematici în această perioadă a anului, datorită ploilor și umidității suplimentare. Pe lângă evitarea anumitor mirosuri și adăugarea de repelenți pentru țânțari, ați putea să vă feriți de aceste insecte enervante dacă nu purtați anumite culori, potrivit unui studiu științific și experților în dăunători. 

Roșu

Într-un studiu recent realizat de Universitatea din Washington, profesorul de biologie și autorul principal Jeffrey Riffell explică faptul că abilitatea țânțarilor de a mirosi dioxidul de carbon (ceea ce oamenii nu pot face) le activează simțul vizual.

"Atunci când miros compuși specifici, cum ar fi dioxidul de carbon din respirația noastră, acest miros stimulează ochii să caute culori specifice și alte modele vizuale, care sunt asociate cu o gazdă potențială, și să se îndrepte spre ele", a declarat Riffell prin intermediul Sci News, potrivit Best Life.

Roșul este deosebit de strălucitor și perceptibil pentru țânțari atunci când este combinat cu mirosul corpului, cum ar fi transpirația sau anumite parfumuri.

Negru

Probabil că știi că purtarea de negru în timpul verii te face mai fierbinte. Ceea ce poate nu știi, însă, este că este, de asemenea, un mare atractor de țânțari.

Culorile ies în evidență la orizont în timpul crepusculului și al zorilor, care sunt momentele de vârf în care țânțarii sunt în căutare de mese de sânge", explică Bryan Clayton, CEO al GreenPal.

Și, la fel ca și roșul, culoarea neagră are o lungime de undă mai lungă, astfel că, după ce au mirosit dioxidul de carbon, țânțarii vor gravita mai mult spre aceste nuanțe, potrivit studiului.

Albastru 

Studiul a constatat, de asemenea, că țânțarii aegypti - cei care sunt mai susceptibili de a transporta viruși precum Zika, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) - au fost atrași de albastru din cauza lungimii de undă dominante a culorii.

Țânțarii sunt mereu în căutare de nutrienți și de surse de hrană și își folosesc toate simțurile pentru a face acest lucru.

Portocaliu

Într-un interviu acordat publicației Newsweek, Riffell a explicat că pielea umană, indiferent de pigmentare, emite, de asemenea, un semnal cu lungime de undă lungă în gama roșu-portocaliu - ceea ce ar putea fi motivul pentru care țânțarii bâzâie.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel