Cseke Attila: Am semnat primele contracte de finanţare, prin PNRR, pentru construcţia de creşe

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, în prezenţa premierului Nicolae-Ionel Ciucă, a semnat 9 contracte de finanţare, din fonduri europene, pentru construcţia unor creşe noi şi moderne.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a declarat: Am dat astăzi startul construirii a 9 din cele 124 de creşe finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Peste 7.000 de copii vor beneficia de îngrijire în aceste creşe moderne, iar părinţii lor de un real ajutor şi de confortul că cei mici vor primi atenţia cuvenită. Sunt priorităţile pe care Guvernul şi le-a asumat pentru a sprijini tinerele familii prin asigurarea unor instituţii moderne şi pregătite să ofere copiilor lor îngrijirea şi educaţia necesare integrării pas cu pas într-un sistem de învăţământ adaptat vremurilor de azi. Aliniem aceste măsuri cu cele din domeniul educaţiei, asigurând resursa umană necesară. Prin operaţionalizarea programelor majore din PNRR şi a programelor naţionale reuşim să punem în aplicare obiectivele prioritare ale Guvernului şi valorificarea resurselor naţionale şi europene pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi dezvoltarea comunităţilor locale româneşti.

Ministrul dezvoltării a arătat: în total, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Ministerul Dezvoltării finanţează construcţia a 124 de creşe, prin care Guvernul creează 7.450 de noi locuri pentru copii în creşele de stat. Finanţarea construcţiei este acordată integral de Guvern şi vizează inclusiv racordarea la utilităţi, autoritatea locală pune la dispoziţie doar terenul.

Dintre cele 124 de creşe care urmează să fie construite, au fost semnate astăzi contractele de finanţare pentru primele 9, şi în următoarele zile se vor semna alte 55 de astfel de contracte. Cele 64 de cereri de finanţare sunt proiecte mature preluate din bugetul de stat spre finanţare europeană, permiţând astfel construcţia unor creşe suplimentare din fonduri guvernamentale, a explicat ministrul dezvoltării.

Primele 9 creşe finanţate din PNRR vor fi construite în Alba-Iulia, Huşi, Râmnicu Vâlcea, Suceava (creşe mari pentru 110 copii), Piteşti, Slobozia (creşe medii pentru 70 de copii), Carei, Mediaş şi Tismana.

Creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spaţiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creşele pornind de la 10 grade Celsius.

În funcţie de mărimea lor, noile creşe vor asigura locuri pentru 40-110 copii şi vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Creşele vor fi finalizate şi operaţionale până la data de 31 decembrie 2025.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării, în 2021, a pornit un amplu program guvernamental de construcţii de creşe, finanţate din bugetul de stat, în cadrul căruia a aprobat construcţia a 110 creşe noi nZEB.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel