Croația se alătură euro. Doar 7 țări UE rămân în afara monedei unice printre care și România

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Undă verde de la Comisia pentru intrarea Zagrebului în zona euro de la 1 ianuarie 2023. Șase state respinse.

Comisia Europeană a dat undă verde pentru aderarea Croației la zona euro

Odată cu trecerea Zagrebului de la kuna, moneda națională în circulație astăzi, la euro, numărul țărilor care folosesc moneda comună va crește la douăzeci.

Acum revine Consiliului să aibă ultimul cuvânt cu privire la intrarea țării balcanice în zona euro. După aceea, cu excepția surprizelor, Croația va adopta moneda comună începând cu 1 ianuarie 2023.

Executivul UE, pe lângă evaluarea pozitivă a eforturilor Croației, a subliniat că alte șase state UE încă nu îndeplinesc standardele minime pentru aderarea la „EUR”, potrivit Europa Today.

Acestea sunt Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Cele șase țări, a precizat Comisia, s-au „angajat legal” să adere la zona euro. Danemarca, pe de altă parte, este singurul stat UE care nu a semnat acest angajament. 

De fapt, Copenhaga beneficiază de renunțarea la procesul de integrare economică.

Raportul adoptat astăzi de Comisia Europeană subliniază că, în afară de Croația, care a îndeplinit toate cerințele, doar Suedia îndeplinește criteriul stabilității prețurilor.

România nu îndeplinește criteriul privind finanțele publice

România a fost supusă unei proceduri de deficit excesiv începând cu aprilie 2020, pe baza evoluțiilor pre-pandemice. La 18 iunie 2021, ținând seama de aplicarea în continuare a clauzei generale de salvgardare din Pactul de stabilitate și de creștere, Consiliul a adoptat o recomandare revizuită în temeiul articolului 126 alineatul (7) din tratat (TFUE), cu scopul de a pune capăt deficitului public excesiv din România până cel târziu în 2024.

Deficit  de 7,1 % din PIB în 2021

La 23 mai 2022, Comisia a concluzionat că, ținând seama de rezultatul deficitului de 7,1 % din PIB în 2021 și de efortul bugetar din 2021, România se conforma recomandării Consiliului din 18 iunie 2021, iar procedura de deficit excesiv ar trebui să fie menținută. Îmbunătățirea situației administrației publice deficitului în 2021, în scădere de la 9,3 % din PIB în 2020, s-a datorat în principal creșterii veniturilor ca urmare a redresării economice (…) Se Cu toate acestea, atât pentru 2022, cât și pentru 2023, România riscă să nu respecte obiectivele fiscale stabilite în Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021.

Datorie publică crescută la 48,8 % în 2021

Ponderea datoriei publice în PIB a crescut de la 47,2 % în 2020 la 48,8 % în 2021 și se preconizează că va continua să crească până la 50,9 % în 2022 și 52,6 % în 2023.

Riscurile sustenabilității datoriei pentru România par a fi medii pe termen mediu, în special din cauza faptului că guvernul preconizează că datoria publică va crește până la aproximativ 73% din PIB în 2032 și din cauza unor semnificative sensibilitate a proiecțiilor la evoluții macro-financiare nefavorabile.

România nu îndeplinește criteriul ratei de schimb

Leul românesc nu participă la ERM II (Mecanismul ratelor de schimb). România aplică un regim de curs de schimb flotant de jure, care permite intervenții pe piața valutară din partea băncii centrale.

Leul s-a depreciat în mod constant față de euro în 2020 și 2021. În aprilie 2022, leul era cu aproximativ 2% mai slab față de euro, comparativ cu doi ani mai devreme, potrivit Calea Europeană.

România nu îndeplinește criteriul privind convergența dobânzilor pe termen lung

Rata medie a dobânzii pe termen lung în perioada de un an până în aprilie 2022 a fost de 4,7%, peste valoarea de referință de 2,6%.

“Astăzi, Croația a făcut un pas important către adoptarea monedei euro”

”La mai puțin de un deceniu de la aderarea la UE, Croația este pregătită să adere la zona euro la 1 ianuarie. Acest lucru va face ca economia Croației să fie mai puternică, aducând beneficii cetățenilor, întreprinderilor și societății în general. Adoptarea de către Croația a monedei euro va consolida, de asemenea, moneda euro.

La douăzeci de ani de la introducerea primelor bancnote, euro a devenit una dintre cele mai puternice monede din lume, îmbunătățind condițiile de viață pentru milioane de cetățeni din întreaga Uniune. Moneda euro este un simbol al forței și unității europene. Felicitări, Croația!”, a afirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel