Criza uleiului? Uite câteva REȚETE de mâncare FĂRĂ niciun STROP de ulei

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

Cum putem scăpa de grija uleiului.

”Ai auzit că o să ajungă uleiul 11 lei, cât litrul benzină?!”

”Da, eu am cumpărat 50 de litri de ulei de floare. Ar trebui să-mi ajungă o lună-două”.

Probabil, cam asta au discutat românii în aceste zile, judecând după isteria creată în spațiul public, care a făcut ca rafturile cu ulei din supermarketuri să arate ca cel din imaginea de mai jos.

Autoritățile încearcă să ne liniștească spunându-ne că rezervele statului sunt pline și că nu sunt motive de îngrijorare.

”Trebuie să eliminăm orice semn de întrebare. România produce, mai mult decât consumă, 3 milioane de tone de floarea soarelui, procesăm pentru necesarul intern 1 milion de tone. Grâu producem mai mult decât consumăm, aproape de 2-3 ori mai mult, porumb producem peste dublu decât consumăm. Avem situațiile la zi, știm stocurile, stocurile în Rezerva de Stat sunt pline”, spunea zilele trecute ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Probabil că așa și este. Dar, chiar dacă situația s-ar înrăutăți, nu trebuie să ne panicăm în privința uleiului de gătit. Există metode la fel de gustoase de a prepara mâncarea. 

Iată câteva idei de mâncare gătită fără sau cu foarte puțin ulei :

Păstrăv la abur cu sos de mentă și mărar

Se prepară în 20 de minute și ai nevoie de următoarele ingrediente: 120 g cartofi noi, tăiați la jumătate; (opțional) sparanghel; 200 de grame de sos de roșii; 80 de grame de fasole verde tăiată; 80 de grame de mazăre; 2 fileuri de păstrăv fără piele; 2 felii de lămâie.

PASUL 1

Pune cartofii noi la fiert într-o oală cu apă clocotită până se înmoaie.

(Dacă este cazul) Tăiați sparanghelul în jumătate. Turnați bulionul într-o tigaie antiaderentă. Adăugați sparanghelul și fasolea, apoi acoperiți și gătiți timp de 5 minute.

PASUL 2

Adăugați mazărea în tigaie, apoi adăugați păstrăvul și feliile de lămâie. Acoperiți din nou și gătiți încă 5 minute.

PASUL 3

Intre timp facem dressingul: amestecam iaurtul cu oțetul, menta si mărarul. Amestecați ingredientele cu 2-3 linguri din sucul în care se gătește peștele.

Spanac la abur

Spanacul la abur este o garnitură aromată pe care o poți face în puțin peste 5 minute.

Tot ce ai nevoie este sare, piper, usturoi, unt și suc de lămâie. 

Dacă aveți oameni în familie care nu sunt mari fani de spanac, usturoiul este puțin mai greu.

 

Clătite cu dovlecei

 

Pentru a face această rețetă , aveți nevoie de 1 dovlecel și 2 cartofi rași, 1 cană de făină, 1 linguriță de praf de copt, 1 linguriță de piper negru, o mână de frunze de coriandru / pătrunjel, 1 ou și puțină sare pentru condiment.

Faceți un amestec de cartofi rași și dovlecel împreună cu frunzele de coriandru/pătrunjel, apoi amestecați cu un ou, condimentele și făina pentru a obține un aluat fin.

Luați o tavă de copt, așezați o hârtie de copt, turnați un polonic plin cu aluat. Repetați cu restul aluatului. Coaceți clătitele la 200 de grade Celsius, răsturnați și clătitele sunt gata.

Pui cu iaurt

Aceasta este o rețetă ușoară pe care o puteți face foarte ușor.

Luați două bucăți de piept de pui și faceți câteva crestături pentru ca aromele să intre în carne.

Apoi luați un castron, adăugați 250 de grame de lapte-prins sau iaurt, 150 de grame de smântână proaspătă, bateți-le până când amestecul devine omogen, adăugați niște pudră de ardei iute roșu, pudră de coriandru, sare și piper, împreună cu niște usturoi. Puteți adăuga și ghimbir ras foarte fin.

Turnați amestecul peste bucățile de pui și lăsați la frigider timp de 2 ore.

Încălziți o tigaie antiaderentă și puneți puiul, asigurați-vă că gătiți puiul la foc mic spre mediu. Amestecați și întoarceți părțile, apoi acoperiți. Aburul va găti carnea.

FRIPTURĂ SUCULENTĂ FĂRĂ ULEI

Pentru a pregăti acest fel de mâncare, alegeți fripturi de porc proaspete sau refrigerate, a căror grosime nu depășește 2 cm. Apoi, acestea vor putea să se prăjească rapid în tigaie și în același timp să rămână suculente.

Spălați carnea sub apă curgătoare și uscați bine cu un șervețel sau un prosop de pânză. După aceea, lustruiți-l din toate părțile cu muștar. Este de dorit ca ea să acopere fripturile cu un strat gros, apoi să marină bine.

Îndoiți fripturile într-o placă adâncă, acoperiți-le și păstrați la frigider. Acestea ar trebui să marină pentru cel puțin 2 ore, în mod ideal 3-4 ore. Cu jumătate de oră înainte de gătit, adu-le astfel încât să ajungă la temperatura camerei - atunci fripturile nu se vor micsora într-o tigaie.

Folosind un șervețel uscat, îndepărtați muștarul din fripturi și le sare puțin. Apoi, puneți-le pe o tigaie fierbinte, acoperiți și se prăjește la foc mare timp de 3-4 minute pe fiecare parte .. Datorită marinadei de muștar, de data aceasta este suficient să gătești o friptura bine făcută și, în același timp, friptura suculentă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel