Criză teroristă în Europa: Mai multe țări suspendă acordul Schengen

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Criză teroristă în Europa: Mai multe țări suspendă acordul Schengen/Freepik
Criză teroristă în Europa: Mai multe țări suspendă acordul Schengen/Freepik

În contextul crizei din Orientul Mijlociu, mai multe state din Europa Centrală, care fac parte din Spațiul Schengen, iau măsura de a suspenda temporar acordul și reintroduce controalele la frontiere.

O mișcare șoc și un anunț din partea guvernului italian, după ce Georgia Meloni, premierul Italiei, s-a întâlnit într-o ședință de urgență cu serviciile secrete italiene.

Ministrul de Interne italian a declarat că va reimpune controalele la granița cu Slovenia, în ciuda statutului de membru al UE și al spațiului Schengen al Sloveniei.

Această acțiune implică suspendarea temporară a acordului Schengen conform Articolului 28 al regulamentului, care permite astfel de măsuri în condiții de amenințare gravă la adresa ordinii publice sau securității interne, care necesită o reacție imediată.

Italia a argumentat această decizie prin referire la numărul relativ mic de imigranți ilegali, sub 16.000, care au intrat în țară prin Slovenia începând din acest an, subliniind preocuparea cu privire la prezența potențială a teroriștilor printre aceștia.

Mai multe țări din spațiul Schengen au reintrodus controalele la graniță, cum ar fi Austria la granița cu Cehia, această măsură urmând să intre în vigoare la 21 octombrie, inițial pentru o perioadă de zece zile, cu posibilitatea de prelungire pe termen de până la șase luni.

Grecia a ridicat nivelul de alertă anti-teroristă la nivel portocaliu, Franța și Belgia sunt la cel mai ridicat nivel. Și în Italia măsurile anti-teroriste sunt unele extrem de ridicate.

Vaticanul este blindat și alte multe obiective considerate sensibile. Se oferă pază cu poliție și militari purtând veste antiglonț și m italian mitralia.

Lista statelor din spațiul Schengen care reintroduc controale la frontiere

  • Italia a restabilit controalele la frontiera cu Slovenia.

  • Austria a introdus controale la granița cu Italia, la punctul de frontieră Brenner, în 22 septembrie.

  • Polonia și Cehia au introdus controale temporare la frontiera cu Slovacia în 3 octombrie.

  • Germania pregătește controale la frontiera cu Polonia și Cehia.

  • Austria a introdus controale la frontiera cu Cehia și Slovacia în 18 octombrie.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel