Criza energetică. Polonia nevoită să recunoască: E nevoie de mai mult gaz de la Gazprom

Antonio Grigore |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Dacă atacă rușii, se TAIE Gazele prin Ucraina. Chisăliță: România tranzitează puțin, dar VECINII noștri vor fi cei mai afectați
Dacă atacă rușii, se TAIE Gazele prin Ucraina. Chisăliță: România tranzitează puțin, dar VECINII noștri vor fi cei mai afectați

Un oficial din cadrul companiei poloneze de petrol și gaze PGNiG, controlată de stat, spune că în Europa cererea depășește cu mult oferta, iar singura soluție imediată la criza energetică o constituie creșterea livrărilor de gaze de către Gazprom.

Adjunctul companiei poloneze de petrol și gaze PGNiG, Przemyslaw Waclawski, a declarat Europa de Vest  se așteaptă la mai mult gaz dinspre Rusia.

"În momentul în care Gazprom va începe să pompeze mai multe gaze, Europa, în special Europa de Vest, va fi mai siguranță în perioada de iarnă", a explicat Waclawski pe culoarele celui de-al 23-lea Congres Mondial al Petrolului, în curs de desfășurare la Houston, scrie DCBusiness.

Vine o iarnă grea

Potrivit estimărilor sale, dacă nu se va face ceva în acest sens, țările vest-europene vor avea o iarnă grea, deoarece capacitatea de stocare a gazelor naturale a atins un nivel minim istoric, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la gaze. Waclawski a prezis că prețurile vor rămâne la niveluri foarte ridicate până în martie-aprilie, după care vor scădea "semnificativ", deși "se vor stabiliza la un nivel mult mai ridicat decât în trecut".

În acest context, ministerul polonez al Mediului și-a exprimat surprinderea pentru faptul că autoritățile UR, în special Comisia Europeană, întârzie să lanseze o investigație antitrust împotriva Gazprom, deși motivele sunt evidente. Instituția a subliniat că Varșovia cere demararea imediată a unor ample anchete împotriva gigantului rus pentru folosirea abuzivă a poziției sale de monopol, și pentru cantitățile reduse de gaze furnizate pe piețele europen. 

Citește și: Deficit de gaz de 30%. România, probleme la iarnă. Elena Cristian: Specialiştii au spus că va fi singura variantă

Declarația vine după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat, în urmă cu ceva timp, compania Gazprom că a majorat prețul gazelor. La momentul respectiv, șeful guvernului de la Varșovia promitea să ridice problema gazoductului Nord Stream-2 cu cancelarul de atunci al Germaniei, Angela Merkel, pe motiv că "manipulările de preț pe piața gazelor sunt foarte vizibile în prezent". Primul ministru sugerează că Gazprom este responsabil pentru acest lucru, deoarece acțiunile sale au dus la o creștere de câteva ori a prețului la gaze.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel