Criza de sănătate mintală a tinerilor: Rolul rețelelor sociale

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Criza de sănătate mintală în rândul tinerilor din America este o urgență, iar rețelele sociale joacă un rol major în această problemă, avertizează Surgeon General-ul SUA, Vivek Murthy, într-un editorial publicat în New York Times.

În acesta, Murthy solicită Congresului să impună platformelor de social media să afișeze un avertisment din partea Surgeon General-ului, similar cu cel de pe pachetele de tutun, care să indice că rețelele sociale sunt asociate cu probleme semnificative de sănătate mintală pentru adolescenți, scrie Yahoo Life. 

Îngrijorările tinerilor cu privire la dependența de social media

În editorialul său, Murthy menționează că un număr de tineri cu care a discutat despre sănătatea mintală și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dependența de rețelele sociale și la incapacitatea de a-și stabili limite.

Dependența de rețelele sociale, un risc pentru sănătatea publică

Utilizarea problematică a rețelelor sociale a fost evidențiată anterior ca un risc pentru sănătatea publică și, mai specific, ca o amenințare pentru sănătatea mintală a adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, dintre care 95% folosesc rețelele sociale. În urma unui proces intentat în octombrie 2023 împotriva companiei-mamă a Facebook și Instagram, Meta, natura adictivă a acestor platforme a fost pusă sub semnul întrebării.

Fenomenul dependenței de rețelele sociale în rândul Generației Z

Dependența de rețelele sociale este un fenomen pe care Generația Z îl conștientizează acut, conform studiului „Vitality in America” realizat de Cigna Group în 2023. Deși doar 44% dintre cei intervievați cred că sunt dependenți de tehnologie, 67% simt că majoritatea persoanelor de vârsta lor sunt. Și 40% doresc să petreacă mai puțin timp pe acestea.

Semne ale utilizării excesive a rețelelor sociale

Potrivit American Psychological Association, semnele unei utilizări excesive a rețelelor sociale în rândul adolescenților includ:

- Incapacitatea de a se opri, chiar și când își doresc
- Utilizarea rețelelor sociale interferează cu rutinele zilnice
- Mergerea până în punctul de a minți pentru a menține utilizarea rețelelor sociale
- Probleme cu temele sau relațiile din cauza utilizării rețelelor sociale

Impactul utilizării rețelelor sociale asupra sănătății mintale

Dr. Stuart Lustig, psihiatru pentru copii și director medical național pentru sănătate comportamentală la Cigna, spune că Generația Z își clasifică utilizarea ca o „dependență” deoarece este ceva ce fac în fiecare zi, în ciuda conștientizării impactului negativ.

Cum afectează rețelele sociale generațiile tinere

„Orice generație poate demonstra o dependență de rețelele sociale,” spune Lustig. „Problema este că Generația Z se confruntă cu provocări de sănătate mintală într-o măsură mai mare decât alte generații, inclusiv sentimente de singurătate și izolare, pe care rețelele sociale le pot exacerba.”

Măsuri pentru reducerea riscurilor

Avertismentele Surgeon General-ului subliniază o serie de acțiuni care pot fi luate pentru a diminua riscurile. Cele mai importante, spune Mari Radzik, psiholog clinic pentru adolescenți la Spitalul de Copii din Los Angeles, pot fi implementate imediat de părinți și includ:

- Încurajarea tinerilor să utilizeze gândirea critică atunci când interacționează cu conținutul de pe rețelele sociale
- Stabilirea de reguli și limite clare
- Deconectarea aplicațiilor pentru a le face mai greu accesibile
- Modelarea unui comportament adecvat în utilizarea telefoanelor și rețelelor sociale

Radzik subliniază că intervenția timpurie este foarte importantă. „Cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine,” spune ea.

Criza de sănătate mintală în rândul tinerilor americani necesită acțiuni urgente și conștientizarea riscurilor asociate cu utilizarea excesivă a rețelelor sociale este esențială pentru protejarea sănătății mintale a generațiilor viitoare.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel