Crezi că ai scăpat de Covid în 4-5 zile? De la palpitații la dureri musculare: ”Long COVID” are trei forme cu simptome diferite

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Cel mai adesea, oamenii au simțit simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, dureri musculare, pierderea gustului și a mirosului și oboseală / Foto: Pixabay, de Geralt
Cel mai adesea, oamenii au simțit simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, dureri musculare, pierderea gustului și a mirosului și oboseală / Foto: Pixabay, de Geralt

Unii oameni reclamă o gamă variată de simptome fizice, inclusiv probleme cardiace, dureri musculare și modificări ale pielii și părului.

După un studiu publicat în The Lancet, care a arătat că una din opt persoane care a trecut prin Covid-19 a simțit consecințele pe termen lung ale bolii, care se numește covid lung, oamenii de știință au descoperit și trei tipuri de manifestări postcovid.

Cel mai adesea, oamenii au simțit simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, dureri musculare, pierderea gustului și a mirosului și oboseală la câteva luni după ce au trecut peste infecție și, potrivit unui nou studiu de la King's College din Londra, există trei profiluri diferite de simptome pe termen lung, concentrate pe afecțiuni neurologice, respiratorii sau fizice.

Nu este doar o afecțiune

„Datele noastre arată în mod clar că sindromul post-covid nu este doar o afecțiune, ci pare să aibă mai multe subtipuri. Înțelegerea cauzelor care stau la baza acestor subtipuri poate ajuta la ghidarea strategiilor de tratament și subliniază necesitatea unei abordări personalizate a tuturor celor care suferă de post-covid”,a spus dr. Claire Steves, unul dintre autorii studiului și lector principal la King's College London's School of Life Course & Population Sciences.

 

Leziuni pulmonare sau dureri de cap

Ei au descoperit că grupul cu cele mai multe persoane cu post-covid are un grup de simptome în sistemul nervos, cum ar fi oboseala, ceața creierului și durerile de cap

A fost cel mai frecvent subtip la varianta Alpha, care a fost dominantă în iarna 2020-2021, și varianta Delta, care a fost dominantă în 2021. 

Un alt grup a avut simptome respiratorii, cum ar fi dureri în piept și dificultăți severe de respirație, care ar putea sugera leziuni pulmonare. 

A fost cel mai mare grup, care a avut tulpina originală a coronavirusului, în primăvara anului 2020, când oamenii nu erau încă vaccinați.

Batăile inimii

Un al treilea grup a inclus persoane care au raportat o gamă variată de simptome fizice, inclusiv palpitații ale inimii, dureri musculare și modificări ale pielii și părului. Acest grup a avut unele dintre „cele mai severe și mai debilitante simptome multi-organe”, au scris cercetătorii.

Cercetătorii au descoperit că subtipurile erau similare la persoanele vaccinate și nevaccinate pe baza variantelor investigate până acum. 

Cu toate acestea, datele au arătat că riscul de covid pe termen lung a fost redus prin vaccinare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel