Creșterea royalty-urilor pentru artiștii din Uniunea Europeană pe Spotify s-a triplat în ultimii șase ani

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Conform raportului inaugural Loud & Clear al Spotify, care se concentrează pe Uniunea Europeană, suma generată din drepturi de autor pentru artiștii din UE pe platformă s-a triplat în ultimii șase ani.

În 2023, artiștii din Uniunea Europeană au generat aproape 1,5 miliarde EUR (1,62 miliarde USD la cursul mediu din 2023) în drepturi de autor pe Spotify, o creștere de 16% față de anul precedent și de trei ori mai mare decât suma generată în 2017, scrie Music Business Worldwide.

Raportul a evidențiat și faptul că preferințele ascultătorilor devin tot mai locale, 44% din drepturile de autor generate în UE revenind artiștilor europeni. Spotify afirmă că acesta este cel mai ridicat procent înregistrat de când a început să monitorizeze aceste date, în 2017.

Creșterea Popularității Muzicii Locale

Această tendință este confirmată și de alte observații. Într-o coloană pentru MBW la începutul acestui an, Will Page (fost economist șef la Spotify) și Chris Riva Dalla au documentat creșterea popularității muzicii locale în multe piețe, în special în Europa – o tendință pe care au numit-o "glocalizare", adică popularitatea crescândă a muzicii locale într-o piață muzicală tot mai globalizată.

Folosind date de la Luminate, ei au descoperit că artiștii locali au dominat peste 80% din primele 10 streamuri din Germania, Franța și Italia în 2023, în timp ce în Suedia și Polonia, artiștii locali au reprezentat mai mult de jumătate din primele 10 streamuri.

Performanțe Remarcabile pentru Artiștii Europeni

Raportul european al Spotify a mai descoperit că peste 15.000 de artiști europeni au generat cel puțin 10.000 EUR (10.800 USD) pe Spotify în 2023, în timp ce peste 25.000 de artiști au generat cel puțin 5.000 EUR (5.400 USD).

La nivel global, artiștii europeni au fost descoperiți de noi ascultători de aproximativ 28 de miliarde de ori pe parcursul anului, și 50.000 de artiști din UE au fost adăugați în playlisturile editoriale în 2023.

Spotify notează că este "singurul furnizor de streaming care împărtășește date despre remunerarea artiștilor".

"Credem că artiștii din întreaga lume merită transparență cu privire la economia streaming-ului muzical. De aceea suntem încântați să introducem datele Loud & Clear europene ale Spotify pentru prima dată, după rapoartele noastre globale și locale din anumite piețe din Europa", a declarat Federica Tremolada, General Manager al Europei la Spotify.

"Prezentarea modului în care streaming-ul împuternicește artiștii europeni să depășească granițele geografice și să-și construiască baze de fani globale este o parte esențială a misiunii noastre."

Alte Date Relevante

Aceste date recente urmează raportului global Loud & Clear pe care Spotify l-a lansat în februarie. Acesta a menționat că serviciul de streaming muzical a plătit 9 miliarde USD anul trecut către destinatari, incluzând case de discuri și editori muzicali, precum și distribuitori independenți, organizații de drepturi de performanță și societăți de colectare.

Aceasta sumă "aproape s-a triplat în ultimii șase ani", a declarat Spotify.

Având în vedere că Spotify a generat 13,247 miliarde EUR (14,336 miliarde USD) în venituri în 2023, se estimează că compania a plătit aproximativ 62,8% din veniturile sale către industria muzicală anul trecut.

Spotify a publicat, de asemenea, date specifice pentru mai multe țări europene, precum și pentru unele din afara Europei, inclusiv Brazilia și Canada. Iată câteva dintre aspectele relevante din aceste rapoarte:

 GERMANIA


- Peste 1.000 de artiști germani au generat 50.000 EUR sau mai mult pe Spotify în 2023, de patru ori mai mulți decât în 2017.
- Veniturile din drepturi de autor ale artiștilor germani au depășit 409 milioane EUR (442,7 milioane USD) în 2023, de patru ori mai mari decât în 2017.
- Artiștii germani au reprezentat 73% din titlurile prezentate în topul zilnic 50 al Germaniei în 2023.

FRANȚA


- Raportul Spotify privind Franța a descoperit că peste 65% din veniturile generate de artiștii francezi pe Spotify au provenit de la artiști sau case de discuri independente.
- 71% dintre artiștii care au apărut în topul zilnic 50 în Franța în 2023 erau francezi. Mai mult de jumătate din veniturile generate de artiștii francezi au provenit din afara Franței, iar aceștia au fost descoperiți de noi ascultători de 4,8 miliarde de ori la nivel mondial pe parcursul anului.

CANADA


- Veniturile generate de artiștii canadieni pe Spotify au atins 435 milioane CAD (322,25 milioane USD) în 2023, o creștere de 15% YoY, depășind creșterea veniturilor industriei muzicale din țară, care a fost de 12%.
- Artiștii canadieni au fost descoperiți de noi ascultători de aproximativ 3,8 miliarde de ori la nivel global pe parcursul anului, iar 92% din toate veniturile generate de artiștii canadieni au provenit de la ascultători din afara Canadei.

BRAZILIA


- Peste 70% din veniturile generate de artiștii brazilieni pe Spotify în 2023 au provenit de la artiști sau case de discuri independente, iar veniturile generate de artiștii brazilieni s-au cvadruplat din 2018.
- În 2023, numărul de artiști care au generat 100.000 reali brazilieni (20.023 USD) sau mai mult a fost de patru ori mai mare decât numărul artiștilor care au generat această sumă în 2018.
- Artiștii brazilieni au fost descoperiți la nivel global de utilizatorii Spotify de 10 miliarde de ori în 2023.

Raportul complet evidențiază impactul semnificativ al streaming-ului muzical asupra artiștilor europeni și consolidarea tendinței de "glocalizare" în industria muzicală globală.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel