Creșterea prețului șaormei - o problemă mare pentru germani. Creșterea în 2 ani de la 4 la 10 euro i-a făcut pe politicieni să propună plafoane sau vouchere

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Creșterea prețurilor la șaorma (doner kebab) a generat solicitări către guvernul german pentru un program de subvenții pentru a menține popularul preparat accesibil populației.

Inflația lovește puternic, iar politicienii raportează că subiectul este menționat frecvent în cadrul discuțiilor cu alegătorii, scrie The Guardian.

Cancelarul Olaf Scholz este atât de obișnuit cu întrebările despre prețurile la șaorma, încât guvernul a publicat mesaje pe rețelele sociale, explicând că scumpirile se datorează parțial creșterilor salariale și costurilor ridicate ale energiei. „Este izbitor că oriunde mă duc, în special tinerii, mă întreabă dacă nu ar trebui să existe o frână de preț pentru șaormă”, a declarat Scholz.

Partidul de extremă stânga Die Linke profită de acest subiect fierbinte, solicitând în Parlament introducerea unei limite maxime de preț pentru șaorma, similară cu cea impusă în anumite regiuni din Germania pentru controlul chiriilor. Partidul afirmă că prețul unei șaorme a ajuns deja la 10€ în anumite orașe, față de 4€ acum doi ani.

Die Linke recomandă plafonarea prețului la 4,90€, iar pentru tinerii din familii cu venituri mici, propunerea este de 2,90€. Partidul argumentează că acest preparat, alcătuit din carne friptă, legume tocate, sos iute sau de usturoi, într-o lipie, este un aliment de bază pentru tineri. Totodată, sugerează introducerea de vouchere zilnice pentru șaormă.

Vânzările anuale de șaormă, preparat introdus în Germania de imigranții turci și adaptat gusturilor locale, se ridică la aproximativ 7 miliarde de euro anual pe teritoriul țării.

Pe baza estimării că se consumă anual 1,3 miliarde de porții de șaormă (400.000 zilnic numai în Berlin), un program de subvenții ar costa aproximativ 4 miliarde de euro pe an, conform calculelor Die Linke.

Hanna Steinmüller, parlamentar din partea Verzilor, partid ce promovează de obicei limitarea consumului de carne, a ridicat această problemă în Parlament recent. „Pentru tineri, acum, această problemă este la fel de importantă ca și discuția unde se vor muta atunci când vor părăsi locuința părintească. Știu că pentru mulți dintre cei de aici nu este o problemă de zi cu zi și ar putea părea caraghioasă, dar consider că, în rolul de Reprezentanți ai cetățenilor, avem obligația de a scoate în evidență aceste perspective diferite".

Scholz a exclus ideea controlului prețurilor, considerând-o „inaplicabilă” într-o economie de piață. Acesta a subliniat, în schimb, eforturile Băncii Centrale Europene în reducerea inflației.

Pe rețelele sociale, unii tineri au solicitat revenirea Angelei Merkel, argumentând că fostul cancelar „avea șaorma sub control”.

Deniz, vânzător de șaormă la o gheretă din apropierea stației Friedrichstrasse din Berlin, unde prețul a crescut de la 3,90€ la 7€, a declarat că, momentan, nu vede cum ar putea scădea prețul. „Am fost nevoiți să majorăm prețurile din cauza chiriilor exorbitante, prețului energiei și alimentelor. Oamenii ne tot acuză de ‘inflația șaormei’, ca și cum i-am păcăli, însă lucrurile sunt în afara controlului nostru”, a explicat el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel