Creșterea pensiilor și a salariului minim. Pachetul de propuneri, lansat de ministrul muncii

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Marius Budăi
Foto: Marius Budăi

De la 1 ianuarie 2023, pensiile și salariul minim ar putea crește cu aproximativ 10%.. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarată că PSD va propune în coaliţie majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei.

De asemenea, ministrul a enumerat și o serie de măsuri sociale, care ar trebui să se aplice de anul viitor.

Potrivit acestuia, PSD îşi doreşte ca 2.800 de lei din salariul minim pe economie să fie impozitaţi, iar 200 de lei să fie scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul de stat.

"Noi, PSD, vom propune în coaliţia politică o majorare a salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea unui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei, dar valoarea va fi obligatorie. Asta înseamnă că 2.800 de lei vor fi taxaţi, efortul bugetar este pentru acei 250 de lei, iar 200 de lei rămân în continuare netaxaţi", a afirmat Budăi.

El a subliniat că "fişa postului unui guvern este să aibă grijă de cetăţenii lui", mizând astfel pe un susţinerea PNL pentru adoptarea acestei măsuri.

Pensia minimă

Pensia minimă ar putea creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, de la 1 ianuarie anul viitor, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

Potrivit acestuia, propunerea vine din partea Partidului Social Democrat (PSD) şi va fi înaintată membrilor coaliţiei de guvernare.

Ministrul Muncii susţine că de această măsură vor beneficia 1,3 milioane de pensionari.

De asemenea, PSD va propune majorarea punctului de pensie.

"Tot în coaliţie vom propune şi majorarea valorii punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei", a adăugat Budăi.

Efortul bugetar la bugetul de asigurări sociale este estimat la 11 miliarde de lei.

Ministrul Muncii a anunţat, de asemenea, la Constanţa că PSD va propune coaliţiei de guvernare a salariului minim pe economie la 3.000 de lei 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel