Creșterea cazurilor de Febră Dengue în Europa: Cum să te protejezi

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Foto: Pexels
Foto: Pexels

O creștere a cazurilor de febră dengue în Europa nu este cea mai bună veste înainte de vacanță, dar există modalități de a reduce riscul de infecție.

Noi date de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) arată că atât cazurile locale, cât și cele importate de dengue au crescut anul trecut, pe măsură ce temperaturile mai ridicate au favorizat răspândirea țânțarilor purtători de boli, scrie euronews.com.

Impactul Schimbărilor Climatice

Schimbările climatice fac ca planificarea vacanțelor de vară să fie din ce în ce mai imprevizibilă, cu aeroporturi inundate și valuri de căldură printre cele mai mari provocări pe care turiștii trebuie să le navigheze.

Țânțarii pot părea o mică neplăcere, dar acești insecte enervante sunt încă un obstacol în calea unei vacanțe sigure și fericite, amplificat de schimbările climatice.

Țările Europene Afectate

Țânțarii tigru, purtători de dengue, sunt acum stabiliți în 13 țări europene: Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania. Această listă include multe dintre cele mai populare destinații de vacanță de pe continent.

Simptomele Febrei Dengue

Majoritatea persoanelor care contractează dengue nu prezintă simptome. Dacă apar simptome, acestea tind să se manifeste între patru și zece zile după infecție și durează între două și șapte zile.

Unele dintre simptome sunt similare cu cele ale gripei, cum ar fi temperatura ridicată, durerea severă de cap, durerea în spatele ochilor și durerile musculare și articulare. În unele cazuri, durerile articulare sunt atât de severe încât dengue a fost poreclită „febra oaselor rupte”. Pentru până la cinci la sută dintre persoane, boala poate evolua într-o formă severă și potențial fatală.

Dengue este mai frecventă în zonele tropicale ale lumii, cum ar fi anumite părți din Africa și Asia, America Centrală și de Sud, Caraibe, insulele Pacificului și unele zone sudice din America de Nord.

Cum să Te Protejezi de Țânțari

Există măsuri de protecție personală simple pe care le poți lua pentru a reduce riscul de mușcături de țânțari în timpul călătoriilor.

Acestea includ acoperirea corpului, de preferat cu haine de culoare deschisă, deoarece materialele închise la culoare atrag mai mult țânțarii. Este esențial să folosești repelenți de țânțari. Cei care conțin DEET, IR3535 sau Icaridin sunt recomandați în detrimentul celor pe bază de uleiuri esențiale.

Țânțarii care poartă virusul dengue mușcă în timpul zilei, dar este bine să iei măsuri de precauție și pe timpul nopții.

ECDC recomandă utilizarea unei plase de pat pentru țânțari sau a unui ecran pentru ferestre și uși și să dormi într-o cameră cu aer condiționat. Ventilatoarele puternice pot dezorienta insectele și le pot face mai greu de aterizat.

Deoarece țânțarii se reproduc în apă stagnantă, nu le oferi această oportunitate. Chiar și un capac de sticlă cu apă este suficient pentru dezvoltarea larvelor, așa că elimină orice sursă de apă stagnantă și monitorizează grădinile sau balcoanele proprietății în care te cazezi.

Călătorii trebuie să fie vigilenți și să ia măsuri de protecție împotriva țânțarilor pentru a reduce riscul de febră dengue, mai ales în contextul schimbărilor climatice care favorizează răspândirea acestor insecte purtătoare de boli. Informați-vă, luați măsuri de precauție și bucurați-vă de vacanțe în siguranță.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel