Crește viteza pe drumurile EXPRES. Ce categorii de vehicule au INTERZIS

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

Parlamentul a adoptat legea privind creșterea vitezei pe drumurile expres.

Șoferii vor putea circula cu 120 km/h, în loc de 100 km/h, după ce Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege, urmând ca acesta să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Cătălin Drulă, unul dintre inițiatorii proiectului salută noua reglementare

„Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi (miercuri - n.r.) a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova - Pitești, ce reprezintă centura de ocolire a orașului Balș. Deși e o mică întârziere pe acest Tronson 2 - calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balș - Slatina până în Paște - deschiderea chiar și parțială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi. Legea merge la promulgare de către președinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, așa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, declară 

Proiectul, depus în octombrie 2021, modifică OUG 195/2002, atât în ceea ce privește viteza maximă admisă, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.

Principalele modificări

Concret, limita de viteză pe drumurile expres va crește la 120 km/h, față de 100 km/h cât este în prezent.

Pe drumurile expres va fi interzisă circulația:

  • pietonilor,

  • a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fară autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public,

  • a căruțelor,

  • a animalelor,

  • a vehiculelor trase sau împinse cu mâna,

  • a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor,

  • a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum si

  • a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

De asemenea, vor fi interzise învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.

Poiectul inițiat de Cătălin Drulă, președinte interimar al USR și fost ministru al Transporturilor, și deputatul USR Ion Marian Lazăr.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel